Saveti za kupovinu polovnog automobila

Sigurno ste čuli za izreku da kupovinom polovnog automobila lako možete dobiti „mačku u džaku“.

kupovina kola-compressed

To ipak ne mora da bude tako ukoliko traženju odgovarajućeg polovnjaka posvetite malo više vremena . Prvi savet je da ne srljate i pogledate i ispobate što više modela, pa tek onda donesete konačnu odluku.

Odredite koliko ste spremni da izdvojite novca za kupovinu?

Kao i kod svake kupovine, a pogotovo veće, kakva je zasigurno kupovina automobila, potrebno je odredti iznos koji ste spremni da izdvojite, odnosno limit preko koga ne biste išli. Od toga kolikim finansijskim sredstvima raspolažete zavisiće umnogome kakav auto ćete odabrati, koji model, godište, kao i da li će automobil uključivati neku dodatnu opremu i sl. Ne smete smetnuti sa uma da se ulaganje ne završava kupovinom i da vas najverovatnije čeka niz sitnih popravki, a možda i veliki servis, kao i zamena nekih auto delova. Značajan faktor prilikom izbora polovnjaka jeste i cena registracije, pa se pre kupovine informišite koliko iznose troškovi registracije tog modela vozila. Cena može varirati, u zavisnosti od modela, i do nekoliko stotina evra. Spisak je, dakle, podugačak i zahteva dodatno pražnjenje novčanika.

Prikupite sve potrebne informacije o vozilu pre same kupovine

Nije lako doći do svih informacija o vozilu osim ukoliko ga kupujete od prijatelja, poznanika ili u ovlašćenom servisu. Ovakav vid kupovine pruža vam sigurnost, jer takva vozila obično poseduju i servisnu knjižicu, pa možete sa sigurnošću znati koliko kilometara je vozilo prešlo, kad su rađeni mali i veliki servisi itd. Ukoliko, pak, kupujete preko interneta ili na auto placevima, pokušajte od prodavca da saznate sledeće podatke.

  • Prva stavka je godište proizvodnje i pređena kilometraža, ali ovde su, kao što smo napomenuli, moguće prevare, pa ukoliko ne kupujete po preporuci, može vam se desiti da je kilometraža na vozilu vraćena i da je automobil zapravo prešao mnogo više kilometara.
  • Informacija o prethodnim vlasnicima može biti veoma bitna, kao i činjenica da li je vozilo bilo službeno ili lično, kao i da li je imalo jednog prethodnog vlasnika ili više. Ukoliko je vozilo bilo službeno, verovatno je i dobro održavano u ovlašćenim servisima.
  • Da li je vozilo bilo havarisano ili ne će vam pomoći u odlučivanju. Savet je da izbegavate havarisana vozila, dok manji udarci koje je vozilo pretrpelo ne treba da budu prepreka pri kupovini.
  • Da li vozilo poseduje prateću opremu nije nevažno i može odneti prevagu prilikom kupovine. Ukoliko vozilo poseduje rezervni ključ, alat, prvu pomoć, rezervni točak, to će vam uštedeti troškove.
  • Kada je rađen servis na vozilu i kada su menjani određeni auto delovi je takođe veoma bitno, pa ne preskočite da dođete i do tih podataka.

Da li kupiti u ovlašćenom servisu, na auto placu ili preko interneta?

Najsigurniji, ali ne i najpovoljniji, način kupovine polovnog automobila jeste kupovina u ovlašćenom servisu. Obično su vam na raspolaganju službena vozila koja dolaze sa nekim vidom garancije. Ova vozila su i do nekoliko stotina skuplja nego kada biste ih kupovali od fizičkog lica, ali dolaze uz servisnu knjižicu sa tačnim podacima, a prolaze i sve potrebne testove i provere, uzimate ih u ispravnom stanju i obično nemate dodatnih skrivenih troškova. Ovo je odličan izbor za one koji žele da igraju na sigurno i nisu spremni da rizikuju da bi uštedeli.

auto 1-compressed

Kupovina vozila na auto placevima koji postoje godinama i koji nude mogućnost kupovine na rate, a pružaju i garanciju na određenu kilometražu (čak i do 20000 pređenih kilometara) je takođe odličan i siguran izbor. Nikako se nemojte upuštati u kupovinu na neproverenim i tek otvorenim auto placevima.

Ponuda na auto pijacama i preko oglasa mnogo je šira nego ponuda u ovlašćenim servisima i lakše vam je da pronađete model koji odgovara vašim potrebama. Uz to, uvek postoji i cenkanje kao način da dodatno snizite cenu automobila i preusmerite novac na troškove prenosa, registracije ili kupovinu dodatne opreme.

Pretraga preko interneta vam u početku značajno ubrzava pronalazak odgovarajućeg automobila, pošto uz pomoć nekoliko klikova možete da izaberete marku, model, cenu, godinu proizvodnje, vidite sliku i lokaciju, međutim može se desiti da kada odete da vidite izabrani model, ništa nije onako kako vam se činilo, a prelazili ste kilometre i kilometre verujući da će to biti vaš izbor.

Obilazak auto pijaca nije loš izbor, jer na jednom mestu možete naći veliki izbor polovnih automobila. Svi dolaze samo s jednim ciljem, da za što manje para kupe što bolji auto. Problem je što se može desiti da vam vlasnici ili preprodavci automobila ne kažu sve potrebne informacije, tj. nedostatke vezane za vozilo, a uz to vam plasiraju priču da je auto malo vožen, da su oni prvi vlasnici i sl.

Na samom kraju vam savetujemo da uvek iskoristite mogućnost probne vožnje i povedete u kupovinu auto mehaničara u kog imate poverenje i koji će oceniti pravo stanje vozila. Ukoliko niko ne može da pođe sa vama, sa prodavcem odvezite auto u servis i zatražite detaljan pregled i sve potrebne informacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *