Savremeno doba, savremene bolesti

hipertenzija

Dok se mnogi brane tezom ma neće mene, ja sam mlad/mlada, danas u Srbiji sve je više dece i mladih koji imaju povišen krvni pritisak. Bolest savremenog doba, kako se danas moderno hipertenzija naziva, najčešći je uzrok pojave oboljenja krvnih sudova.

Moderno vreme, nažalost donosi brojne preduslove za pojavu hipertenzije, pa ne iznenađuje što su glavni uzroci ove bolesti kod dece prekomerno sedenje za računarom i televizorom, masna hrana i grickalice, gazirana pića i brza hrana, a uz sve to dolazi i prekomerna kilaža.

Zato nije nimalo čudno kada lekari preporučuju da se deci jednom u toku godine proverava krvni pritisak, jer često glavnu ulogu igra i genetski nasleđena predispozicija za pojavu hipertenzije. Bolest savremenog doba ne ugrožava samo našu zemlju, već i stanovnike mnogih visokorazvijenih država, a mnogo je i onih koji imaju povišen krvni pritisak, a da to ni ne znaju. Danas povišen krvni pritisak ugrožava oko 40% svetskog stanovništva. Međutim, zabrinjava podatak da se tek polovina obolelih pridržava prepisane terapije, a da oko 20% onih koji boluju od hipertenzije zaprava redovno i kontolišu svoj pritisak. Treba imati na umu da ukoliko je povišen krvni pritisak, ne vreme ga treba lečiti, jer se time olakšava svakodnevni život, kao i razvoj mnogih bolesti prouzrokovanih povišenim krvnim pritiskom.

Radoholičari, usporite tempo!

Prema istraživanjima američke studije koja je obuhvatila oko 24 000 zaposlenih Amerikanaca, rezultati su pokazali da previše vremena koje se provodi na poslu zapravo šteti zdravlju. Naime, bez obzira da li je poslodavac blag i radna atmosfera prijatna ili se radi o stresnom poslu, mnogo radnih sati u toku dana oduzima vreme za odmor, porodicu, prijatelje i rekreaciju, a time ima i štetne posledice po vaše zdravlje.

krvni-pritisak

Odgovornošću do zdravlja

Pošto je povišen krvni pritisak često okidač za brojne ozbiljne bolesti, na vreme bi trebalo početi sa lečenjem. Iako se nekada visok krvni pritisak ne ustanovi i ljudi žive godinama sa njim, treba imati na umu kako se pravilno leči. Naime, tek svaki četvrti pacijent uzima redovnu i pravilnu terapiju, a ključ uspešnog lečenja jeste najpre promena sopstvenog stila života. Zato je važno da zapamtite da od vas zavisi vaše zdravlje.

Zdrav način života je ključan, a da biste se okrenuli zdravim navikama, neophodno je da postavite cilj kojem ćete težiti. Naime, bilo da imate 15, 25 ili 55 godina, trebalo bi praktikovati neku vrstu fizičke aktivnosti. Da biste bili fizički aktivni neophodno je da bar četiri do pet puta nedeljno izdvojite pola sata ili 45 minuta za neku fizičku aktivnost. Treba znati da neće treninzi potpuno smanjiti vaš krvni pritisak, ali će svakako znatno doprineti da se rešite mnogih poteškoća, a samim tim osetićete i brojna poboljšanja ne samo kada je zdravlje, već i kada je i vaše raspoloženje u pitanju.

Redovan trening učiniće da osetite vidne promene, pa ukoliko niste znali, 6 sedmica istrajnosti i adekvatnog treninga dovešće do smanjenja holesterola, a 6 meseci je dovoljno da biste regulisali sopstveni metabolizam, pa nemojte da se začudite ukoliko kilogrami počnu da se smanjuju, jer samo istrajni dolaze do cilja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *