Prava tradicionalna havajska kuhinja podrazumeva i savršene domaće poslastice.
Havajske deserte karakteriše obilna upotreba voća, naročito kokosa, na različite načine. Neke poslastice su nastale od ruku lokalnog havajskog stanovništva, ali ima i deserta koji su fuzuja kuhinja Filipina, Japana i Portugala i kao takvi postali sastavni deo havajske kuhinje.
Predstavljamo vam neke od najpoznatijih i najlepših slatkiša koji potiču sa Havaja.
Kulolo
Kulolo je tradicionalni havajski desert. U pitanju je puding u obliku kocke sa obiljem kokosa. Taro koren (slično krompiru izgledom ali sa ukusom skroba) i kokos stvaraju slatki ukus sličan karameli što daje fantastičnu aromu ovoj poslastici.
Žele u slojevima
Žele u slojevima je autentičan desert. Obično se priprema u domaćinstvima, ovaj deset nudi šareni aromatizovani želatin. Slatka, ali opora, ovo je jednostavno ukusna poslastica.
Poi
Poi se može nazvati i pireom/pudingom koji je napravljen od napravljena od taro korena. Taro koren izgledom podseća na krompir ali ima ukus skroba. Dok se kuva, u smešu se dodaje voda da bi se dobio vrlo lepljiv puding. Poi ima jedinstven ukus. Može se kupiti u prahu ali je uvek naravno bolje probati svežu poslasticu.
Halo-halo
U pitanju je čuveni havajski desert koji se ne peče. Okosnica ovog slatkiša je fuzija sladoleda, voća i mleka u posudi ili staklu. Izvorno je desert filipinskog porekla ali je jako brzo uvršten u sam vrh poslastica koje havajska kuhinja ume da ponudi. Ovaj vizualno atraktivan desert poznat je i kao “Haluhalo”.
Haupia torta
Ovaj havajski Luau desert je tradicionalna puding torta od haupijskog punjenja, posebno uočena na tradicionalnim feštama ili „Luau“. Ponekad se haupija koristi kao preliv za svadbene i rođendanske kolače. O jestivosti ne treba brinuti – u pitanju je bogat ukus kokosa, jaja, želatine i mleka koji daju mekanu i glatku tortu. Ovakav desert se ne propušta.
Malasada – havajski deset za žurke
Malasada su zapravo fermentisane krofne dalje pržene i poslužene sa posipanim šećerom. Sastav krofni čine: jaja, mleko, brašno i maslac i ne samo da čine ove krofne više nego ukusnim!
Chantilly kolač
Chantilly je čokoladni kolač sa Chantilli (toping) glazurom ili šlagom. Ovo je neodoljivo mekan desert čokoladnog ukusa, ali i koji nudi kombinovanu aromu oraha, makadamije, jaja i mleka. Ostaćete bez reči!
Chichi Dango
Ovo je jako poznata poslastica na Havajima. Chichi dango izgleda kao ratluk, uglavnom je od pirinčanog brašna, kokosovog mleka i od neverovatne vanile. Desert je jako ukusan i sladak.
Ambrosia
Razno voće marinirano i preliveno šlagom i ukrašeno trešnjama. Prelep voćni miks koji je nastao u poslednjoj etapi 19. veka. Na Havajima je ovo mešavina koja je osnova gotovo svake voćne salate. Ova fuzija može da sadrži ananas, kokosove pahuljice, banane, mango, pojačane sa savršenim mančmelom.
Butter Mochi
Zlatno braon pirinčani kolač od mochiko ili pirinčanog brašna, kokosovog mleka, jaja i praška za pecivo, poslužen u malim komadima. Ako bi morali da objasnimo ukus „Slatko“ bi bilo pravo da to opišemo. Slana havajska hrana nudi istančan i karakterističan ukus koji se ovim desertom može savršeno uklopiti.
Naopaki kolač sa ananasom
U našem podneblju se ovaj kolač naziva tart. Servira se sa ukrasima od karamela, ananasa i trešanja. Mekoća ovog kolača je savršena uz svež ukus ananasa. Da biste uživali u potpunosti, konzumirajte dok je toplo.