Slučajevi obaveznog korišćenja anestezije u stomatologiji

stomatolog beograd

Ne morate uvek kada idete kod zubara da tražite anesteziju. Nekada i sami zubari savetuju da anesteziju izbegnete i za to postoji više razloga. Ako ste neko ko se plaši zubara i pri najobičnijem pregledu tražite anesteziju, vaš zubar može da se usaglasi sa vašom željom i da vam da anesteziiju. Međutim, zašto biste koristili anesteziju kada je možda u pitanju samo rutinski pregled, koji neće značajno da vas boli.

Anestezija može da izazove određene komplikacije, zato je nekada bolje da izdržite kratku bol, nego da trpite posledice. Naravno u nekim slučajevima, anestezija je neophodna.

Prilikom  vađenja zuba

Anestezija je obavezna prilikom vađenja vaših stalnih zuba. Kada su u pitanju mlečni zub, lekari obično ne koriste anesteziju, jer nema potrebe za tim. Osećaj jeste malo neprijatan, ali nije bolan i uglavnom deca kada dođu oni i ne osete da se nešto dogodilo. Naravno sam taj čin može da bude malo jeziv, ali to sve zavisi od toga na koji način gledate na zubara i na celu tu priču. Međutim, kada se vade stalni zubi, koji se ne klate i ne pokazuju znake da će ispasti sami, a prilično su kvarni i mora da se izvrši vađenje, onda nastaje mali problem. Tačnije, problem koji se rešava uz pomoć anestezije. Vi nakon anestezije nećete osećati taj potez vađenja, koji bi inače prilično bio bolan. Međutim, bol će se javiti nakon što anestezija ne bude više delovala. Zato ćete biti na određenim lekovima protiv bolova.

Prilikom ugradnje zubnih implanata

Zubni implanti zahtevaju punu pažnju, preciznost, iskustvo stomatologa i  posvećenost. Zubni implanti se ugrađuju pod lokalnom anestezijom. Logično je da se postupak ugradnje zubnih implanata radi pod anestezijom, jer ovu vrstu bola gotovo niko ne bi mogao da izdrži. Naime, ukolko niste upoznati, zubni implanti su titanijumski šrafići koji se ugrađuju u kost, na mestu gde se nekada nalazio naaš zub i koje služe da imitiraju koren našeg novog zuba. Kao i u prethodnom slučaju, bol će se javiti nakon nekoliko sati, ali zato će vas stomatolog pripremiti na to i dati vam lekove koji će vam umanjiti bol ili pomoći da u potpunosti nestane. Zubni implanti se brzo prilagođavaju, tako da nećete imati mnogo problema.

Prilikom detaljne popravke zuba

Ono što najviše ne volimo kada odemo kod zubara, to su one specifične mašinice, koje imaju iritirajući zvuk i koje proizvode osećaj od kojeg se ježe mnogi pacijenti. Kada popravka zuba traje znatno duže, odnosno predivđa se da će trajati duže, onda se predlaže anestezija. Važno je u ovim slučajevima koristiti anesteziju jer bol može da bude veoma jaka, posebno ako je kvar ozbijljan.

Prilikom vađenja korena

Ova stomatološka intervencija nije prijatna nikome, a zapravo kao ni većina. Kada se vadi koren iz zuba to je procedura koja isto tako malo duže traje. Neophodno je da se stavi, kako to stomatolozi nazivaju „otrov“, koji bi trebalo da stoji nekoliko dana i nakon toga je mnogo laganije izvaditi koren. Ipak i u ovim slučajevima se savetuje korišćenje anestezije i mnogi pacijenti čim čuju šta će se raditi zahtevaju anesteziju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *