Špijunaža kao globani trend

ometaci signala

Danas se mnogo lakše špijuniraju građani nego pre deset godina. Osim što postoji mnogo novih načina za špijuniranje, takođe se na tržištu mogu pronaći i mnogobrojni ometači špijunske opreme. Ukoliko niste baš sigurni šta je i kako je pravilno, da li je etično i moralno špijunirati nekoga na poslu ili špijunirati prijatelja ili partnera, jedno je sigurno onaj koga špijuniirate nije određen tek onako za posmatanje, zar ne?Često se u vestima mogu pronaći priče o postavljanju kamera koje nas snimaju po javnim toaletima hotelima, u kabinama za isprobavanje garderobe, ali špijunaži na put se teško staje. Hakeri i sajber znalci žele da saznaju informacije o privatnom i poslovnom životu osobe koju prate, bilo da je reč o ličnom interesu ili rade za nekoga kome su takve informacije potrebne. Uz pomoć bubica za prisluškivanje, prisluškivanja vašeg mobilnog telefona ili hakovanjem naloga na društvenim mrežama moguće je pristupiti nečijem poslu ili ličnim razgovorima. Profitabilno je hakovati i vašu mejl adresu, a onda imaju pristup mnogim vašim podacima.

Koliko je špijuniranje postalo globalna tema, pa i problem svedoči brojne afere, poput afere „Vikiliks“, a svima je dobro poznat i Edvard Snouden koji je želeo da pokaže svetu koliko se sve prisluškuje i kako običan građanin može da bude na meti hakera. Kod proesionalaca koji se bave istragom i prisluškivanjima, kao i kod IT stručnjaka hakera ne postoje ometači špijunske opreme koji ih mogu sprečiti.

Ometači špijunske opreme i špijunska oprema

Imajući na umu da se špijunska oprema lako može pronaći i kupiti na tržištu, s pravom se može reći i da se ometači signala takođe mogu lako nabaviti. Većina opreme za praćenje koja se danas koristi je bežična i koristi signale radio frekvencije, ali isto tako i ometači špijunske opreme koriste iste načine i radio signale pomoću kojih otkrivaju skrivene uređaje i ometaju signale.

Najveći strah postoji kod finansijskih kompanija koje sve više unapređuju mere zaštite svojih podataka. Sigurnosni sistemi su na najvišem nivou, ali mnogi hakeri i te kako su moćni, pa onda ne čudi zašto je strah mnogih kompanija sa razlogom.
Svi znamo kako se posebna pažnja zaštiti podataka posvećuje tek onda kada podaci procure, a u većini slučaja do curenja podataka ne dolazi slučajno. Ili to bude ljudska greška, a sve češće je u pitanju ljudska namera.

Ipak, može se reći da je špijunaža postala globalni trend. Špijunira žena muža, prisluškuje kolega kolegu, direktor posmatra zaposlene, a prisluškuje konkurenciju i tako redom. Oni koji sumnjaju i znaju da se nešto dešava znaju kako da se nose sa špijunađom. Ometači špijunske opreme su na ceni isto kao i sama špijunska oprema.

Doduše, mnogo više su traženi ljudi za prisluškivanje, kao i oprema za prisluškivanje, nego ometači špijunske opreme. Najpre, oni koji posumnjaju da su meta špijuna odnosno prisluškivanja traže načine kako da se izvuku iz te paukove mreže. Nekada su najbolje rešenje ometači špijunske opreme, a nekada se poseže za konkretnim merama zaštite. U svakom slučaju, čuvajte se, nikad se ne zna ko može da vas posmatra i prisluškuje!

Još zanimljivih tekstova u našoj rubrici Zanimljivosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *