Šta je obuhvaćeno cenom doma za stare, a šta plaćate dodatno?

dom-za-stare

Jedna od najvažnijih stavki kada je dom za stare u pitanju jeste i cena. Ukoliko ne uspete da stariju osobu smestite u državni dom za stare, koji je po pravilu jeftiniji, onda morate da se odlučite za privatni dom za stare. Ipak treba imati u vidu da ni privatni domovi za stare nisu mnogo skupi, odnosno da nije velika razlika u ceni između privatnih i državnih domova za stare. Ipak treba znati, šta možete da očekujete kada uplatite regularnu cenu:

Smeštaj i obroci su uključeni u cenu

Naravno, smeštaj i ishrana su uključeni u cenu i to je ono što je osnova. Kakav će biti smeštaj to zavisi od doma do doma. Uglavnom važno je da znate da svaki dom uključuje ove osnovne stvari u cenu. Kada je u pitanju smeštaj, tu se uglavnom podrazumevaju dvokrevetne i višekrevetne sobe. U retkim slučajevima to mogu biti i jednokrevetne sobe, ali to opet zavisi od doma za stare.

Ukoliko dom za stare ima mnogo kapaciteta, sigurno je da će postojati i opcija jednokrevetnih soba. Kada je reč o ishrani, obično je u cenu uključeno pet obroka dnevno, što je sasvim dovoljno. Zaista se vodi briga o tome da hrana bude prilagođena potrebama svih onih koji se nalaze u domu i naravno da se vodi računa i o potrebama onih čija je ishrana vrlo ograničena.

Zdravstvena podrška lekara je uključena u cenu

Dobro je znati da su lekari prisutni u svakom domu i na raspolaganju su korisnicima. Oni redovno posećuju i obilaze korisnike. Takođe, korisnici treba da znaju da njima mogu da se obrate za bilo kakve savete i treba da znaju da su im lekari uvek na raspolaganju.

Održavanje higijene korisnika uključeno u cenu

U cenu doma za stare ulazi i obaveza zaposlenih stručnih lica da brine o zaposlenima i da pomaže svima onima koji ne mogu samostalno da održavaju higijenu. Naime, svaki dom za stare bi trebalo da uključuje ovu opciju u cenu, jer je upravo ovo jedan od glavnih razloga zašto se starije osobe smeštaju u domove.

Davanje terapije uključeno u cenu

Iako lekari možda nisu svakodnevno prisutni, medicinske sestre jesu. Korisnici mogu da im se obrate za bilo kakvu pomoć. Svi korisnici doma primaju određene vrste terapija i potrebno je da im se terapije daju tačno na vreme. Sa tim su upoznati svi oni koji rade u domu, odnosno sva ona stručna lica i oni su u obavezi da svim starijim licima koja se nalaze u domu za stare daju terapiju redovno i na pravilan način.

Dodatne lekarske usluge i snimanja se plaćaju dodatno

Osnovna lekarska nega ulazi u cenu, međutim sve ono što je dodatno ne ulazi u cenu doma. To znači da na primer, labaratorijske usluge ne ulaze u cenu doma za stare. Takođe, u cenu doma za stare ne ulaze usluge fizioterapeuta, niti na primer određena snimanja, poput ultrazvuka.

Dodatne želje korisnika ne ulaze u cenu

U cenu doma za stare ne ulaze na primer usluge frizera, manikira, pedikira i slično. To ćete morati dodatno da platite. U svakom slučaju će vam jasno biti navedeno šta možete da očekujete kada uplatite punu cenu doma, a za koje sitnice ćete dodatno morati da odvojite novac.

Na našem sajtu možete saznati dosta korisnih informacija i zanimljivosti vezanih za sve oblasti, od zdrvstvenih saveta pa sve do saveta o održavanju automobila. Budite u toku i pratite naš blog.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *