Šta je potrebno pripremiti za dolazak bebe?

beba

Mladi roditelji su neiskusni i često lutaju kada je kupovina garderobe i opreme za bebe u pitanju. Iz najboljih namera često kupe više stvari nego što je inače potrebno. Najbolje je pre nego što sastave spisak da se konsultuju sa nekim ko ima decu i razgraniče šta im je  zaista potrebno, a šte je bacanje para.

Izlazak iz bolnice

Bebu je najlakše i najbezbednije odneti kući u korpici. Novopečeni roditelji bi trebalo da imaju u vidu da je korpica nešto što se ne upotrebljava dugo i da je najpraktičnije pozajmiti je.

Opremanje sobe

Za bebu je najbolje da prve mesece života provede u sobi sa roditejima. Naravno, najbolje da spava u svom krevecu. Krevetac je nešto što se mora imati, bilo da je polovan ili nov. Ono što je najbitnije je da dušek bude nov ili malo korišćen. Da bi se zaštitio od eventualnog kvašenja, potrebno je nabaviti mušemu. Danas postoji veliki izbor ogradica i posteljina za bebe, kojima je prosto nemoguće odoleti, ali ne treba preterivati sa kupovinom. Dovoljna je jedna ogradica, dva-tri čaršavića za dušek, peškir i ćebence za pokrivanje i mali jastučić.

porodica-beba

Garderoba – pozajmiti ili kupiti

Ukoliko imate nekog bliskog od koga možete da pozajmite garderobu, slobodno to i uradite. Bebe veoma brzo rastu i za par nedelja prerastu broj. Tako garderoba ostaje praktično nova i u istim stvarima može da se odgaji više beba. Ako ipak kupujete novo, vodite računa da ne uzimate previše komada garderobe, upravo zbog prerastanja, a i zbog toga što u prvim danima beba dobije od porodice i prijatelja dosta poklona, najčešće odelaca.

Ishrana bebe

Ukoliko se beba hrani majčinim mlekom spisak potrebština je znatno manji, nego što je to u slučaju kada se hrani adaptiranim mlekom. Ako je beba dojena dovoljno je kupiti jednu flašicu za vodu. Kod beba koje jedu mlečne formule, potrebno je imati bar dve-tri flašice, sterilizator, četku za pranje flašica.

Kupanje

Odmah po dolasku iz bolnice neophodno je u kući imati kadicu i bokal za kupanje bebe, kao i odgovarajuću kozmetiku i veliki peškir za kupanje sa kapicom. Dobro je ako možete da priuštite termometar za merenje temperature vazduha u sobi, kao i toplote vode za kupanje. Ako vam je naporno da držite bebu dok je kupate, nabavite ležaljku za kupanje bebe. Od kozmetike je potrebno imati kupku ili sapun, kremu, a od pribora štapiće za uši sa graničnikom, meku četku za bebinu glavicu, makazice sa zaobljenim vrhom. Dok pupčani patrljak ne otpadne, veoma je važno voditi računa o njegovoj higijeni, te su sterilne komprese, zavoj i povidon jod potrebni svakodnevo. U prvim danima bebi je potrebno posle kupanja stavljti pamučnu kapicu na glavu.

beba-kupanje

Igračke

Treba imati u vidu da bebe u prvim nedeljama nisu dovoljno zrele da drže stvari, pa čak ni da prate pogledom ljude oko sebe, tako da kupovina igračaka za novorođenče je potpuno besmislena. Jedino što bi došlo u obzir je poneka zvečka, kao i igračke koje se pričvršćuju za krevetac, pa se navijaju da bi se okretale i svirale. Kao igračka u prvim mesecima mogu da posluže i glodalice koje bebe rado stavljaju u usta kako bi počešale desni kada krenu zubići da rastu. Za probleme sa nicanjem zubića efikasnim su se pokazale ogrlice za bebe, koje bi trebalo na vreme nabaviti, kako bi ova faza što bezbolnije prošla i po bebu, a i po roditelje.

Ostalo

Ormarić sa pultom za povijanje novorođenčeta  je veoma praktičan i koristan, ali nije neophodan. Kolica koja mogu da se podešlavaju su nešto što je potrebno. U njima beba može da spava i u prvim nedeljama po rođenju i da provodi dosta vremena napolju, ukoliko vremenski uslovi to dozvoljavaju.

Mladi roditelji pokušavaju da obezbede što više stvari dok se beba još nije ni rodila kako bi je spremno dočekali. Međutim, koliko god se trudili nije moguće to i učiniti, čak je bolje kupovati u hodu, po potrebi, nego nagomilavati nepotrebne stvari.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *