Šta je psorijaza, koji su njeni simptomi i šta dovodi do njenog nastanka

psorijaza

Psorijaza je hronično, učestalo zapaljensko kožno oboljenje koje se javlja u vidu crvenih naslaga na površini kože prekrivenih belom ili srebrnkastom ljuspom.

Psorijaza može zahvatati veći deo tela, odnosno kože, ali se može javiti i u vidu jedva primetnih pečata. Ko jednom dobije psorijazu verovatno će se mučiti i na dalje sa njom kad god organizam pretrpi pad imuniteta. Ono što je važno, psorijaza nije zarazna, tako da se ne prenosi sa osobe na osobu putem kontakta, ali se može prenositi nasledno. Ukoliko neko u porodici bude patio od psorijaze verovatno će neko od potomak takođe imati psorijazu.

U čemu je razlika između psorijatičnog oboljenja i suve kože?

Za razliku od ispucale ili suve kože, psorijaza zahvata i dublje slojeve epidermisa kao i krvne sudove.

Psorijaza – šta je izaziva?

  • Genetika

Studije pokazuju da je največi broj slučajeva psorijatičnih oboljenja nasledno, odnosno da ako neko u porodici ima psorijazu velika je šansa da će njegovo dete takođe imati psorijazu. Zbog čega se to dešava, još uvek nije u nauci do kraja razjašnjeno, zna se samo da se određeni geni dovode u vezu sa psorijazom.

  • Lekovi

Mnogi lekovi utiču negativno na psorijazu, a među njima su i lekovi protiv bolova (diklofenak, ibuprofen, naproksen i sl). U lekove koji izazivaju psorijazu ili pogoršavaju simpome su: litijum, antimalarici i beta-blokatori. Svakako se za sva eventualna neželjena desjva leka treba konsultovati sa lekarom ili farmaceutom.

  • Stres

Sve je više onih koji dobijaju psorijazu zbog unutrašnjeg nemira, odnosno psihološkog stresa. U velikom broju slučajeva stres  je bio okidač za nastanak psorijaze kod onih koji već imaju predispozicije za nastanak ove boelsti.

  • Pušenje i alkohol
  • Infekcije

Mnoge infekcije učestvuju u ozbiljnijem razvoju psorijaze, kao što streptokoka i HIV.

  • Trauma

Povrede na koži, opekotine od sunca, kiseline ili vatre, uz preterano češanje.

  • Hormonski disbalans

Ovo naročito važi kada su žene u pitanju. Primećeno je da psorijaza može da „divlja“ u periodu kada su velike hormonske promene kod žena (u adolescenciji za vreme prvog ciklusa, u trudnoći i kasnije u menopauzi…)

Načini lečenja psorijaze

Brojni su tradicionalni lekovi koji su se koristili za lečenje psorijaze, od katrana i salicilne kiseline, do raznih melema i krema. Savremena medicina preporučuje tj. lekari propisuju lekove na bazi vitamina D i vitamina A, koji su veoma uspešni u borbi protiv psorijaze na taj način što usporavaju deobu ćelija. Ako išta od ovoga ne bude od pomoći koriste se topijski kortikosteroidi i fototerapija. Topijski kortikosteroidi smanjuju upalu i regenerišu kožu, ne smeju se korisiti duže od dve nedelje uz strogi nadzor lekara. A fototerapija je terapija ultraljubičastim V zracima, koji u kontrolisanim uslovima mogu blagotvorno da utiču na psorijazu.

Mere opreza

Svako od ovih rešanja može imati određene posledice ukoliko se ne koristi kako treba. Pažljivo treba koristiti kreme i masti, mazati samo obolelo mesto, jer često strada i zdrava koža usled nedovoljne pažnje. Trudnice i dojilje ne bi trebalo da koriste većinu ovakvih preparata. Zato ukoliko patite od psorijaze morate ozbiljno popričati sa lekarom i pridržavati se saveta i preporuka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *