Šta je strogo zabranjeno prilikom korišćenja motorne testere?

motorna testera-compressed

Čini se da su motorne testere lake za korišćenje i da ih svako može koristiti. Čini se i to da čak i bez uputstva znamo kako se njome rukuje. Ipak, nije sve tako jednostavno kao što izgleda. Prvo što treba da znate jeste da su motorne testere vrlo opasne, odnosno nisu one same po sebi opasne.
Opasno može biti ukoliko ne znate da ih koristite, odnosno ukoliko ih apsolutno nepravilno koristite. Opasne mogu biti po vaš život. To uvek morate da imate na umu. Dakle, postoji nekoliko stvari koje je apsolutno zabranjeno da radite pre nego što u ruke uzmete motornu testeru.

Ne smete piti alkohol i ne smete biti nenaspavani

Prva stvar koju morate da znate kada upravljate motornom testerom jeste ta da ne smete ni u kojm slučaju piti alkohol. To znači niti malo alkohola. Znači, ukoliko ste odlučili da obavite neki posao, koji iziskuje korišćenje motorne testere, onda dobro razmislite šta ćete raditi tog dana. Jednostavno, svaki pogrešan korak može da izazove katastrofu.
A kada niste u trezvenom stanju, onda se mogućnost da ćete nešto pogrešiti i naneti štetu sebi ili drugima, povećava. Isto može biti slučaj i kada ste nenaspavani. Vaša koncentracija je tada na minimumu, nemate dovoljno snage, a ni ne možete najbolje da razmišljate. Zato, kada se odlučite da koristite motornu testeru, onda znajte da morate biti apsolutno svesni i pribrani.

Ne smete koristiti motornu testeru ukoliko nemate zaštitu

Ovo je jedan sasvim logičan i očekivani savet. Bez obzira koliko god vi dobro upravljali motornom testerom, to ne znači da vam se greška ne može dogoditi. Može, i te kako vam se može dogoditi. Kako biste sprečili sve ono što vama može da naudi, odnosno da vas povredi, morate da imate zaštitnu opremu.
Zaštitna oprema ne podrazumeva samo zaštitne rukavice. Zaštitina oprema podrazumeva dobru i zaštitnu odeću, kao i zaštitnu obuću. Obavezno je da imate i zaštitu na očima, kao i na glavi. Po mogućstvu treba da imate i zaštitu na ušima.

Izbegavajte korišćenje motorne testere na merdevinama

Ukoliko niste stručnjak i ukoliko ne koristite tako često motornu testeru, a javila vam se potreba, onda bi isključivo trebalo da je koristiti na površini koja je stabilna. Dakle, nemojte da se penjete na merdevine ili neke površine koje nisu stabilne i da na taj način koristite motornu testeru. Rizikujete da usled pritiska i težine, ali i samog funkcionisanja testere izgubite ravnotežu i da padnete. To je vrlo realna i vrlo moguća situacija, zato pripazite na ovaj aspekt.

Ne koristiti motornu testeru za sečenje tvrdih materijala

Kao što to verovatno i znate, motorna testera nije predviđena da seče kamen ili neke druge slične tvrde predmete. Motorna testera je napravljena kako bi sekla drvo i to je njena jedina namena. Nikako ne biste smeli da pokušavate da neke druge tvrde predmete sečete motornom testerom.

Prvo, sigurno ćete je uništiti, drugo nećete uspeti da završite taj započeti posao, jer motorna testera nije namenjena za takve stvari, treće, možete da se povredite. Dakle, ako je samo drvo u pitanju dozvoljena je motorna testera, ali za bilo šta drugo ćete morati da pronađete adekvatnija sredstva i uređaje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *