Šta je sve potrebno za otvaranje restorana

cha

Mnogi se danas upuštaju u otvaranje restorana i često se to završava ubrzim zatvaranjem istog.

Ako ste odlučili da vi okusite vašu sreću u otvaranju modernog, raznovrsnog i kvalitetnog restorana evo šta sve treba da znate i uradite kako bi vaš restoran bio uspešan.

Potrebna dokumentacija

Verovatno ste već smislili kako će vaš restoran izgledati i kakvu će kuhinju spremati, ali pre svega toga treba da se sredi dokumentacija za otvaranje restorana. Kada ste našli prostor i pripremili sve što će vam trebati u njemu onda treba da dobijete rešenje da sve to ispunjava propisane uslove. Treba da prijavite vaš restoran kako bi on mogao da počne sa radom. 

Pravila rada restorana

Nakon dobijene dokumentacije potrebno je da saznate kako vaš restoran mora da radi i koja su to pravila. Vaš restoran mora da ima na ulaznim vratima napisano kakav je to objekat, kakve usluge nudi i radno vreme objekta. Mora da postoji jelovnik sa cenama, morate imati fiskalni račun koji dajete gostima nakon jela, negazirane sokove morate da donosite u staklenoj flaši, restoran mora biti čist, a pogotovo u kupatilima. Potrebno je da restoran ima toplu vodu, da temperatura u objektu bude prijatna, da zaposleni i vlasnik imaju sanitarne knjižice, da postoji knjiga utisaka kod vrata objekta i da zaposleni imaju radnu odeću. 

Jelovnik restorana

Iako vam se verovatno čini kao da redosled jela možete sami da birate to zapravo nije baš tako. Postoji tačan redosled koji morate poštovati, a to je: hladna predjela, supe, topla predjela, ribe i rakovi, gotova jela, domaći specijaliteti, jela po narudžbini, prilozi, slate, kolači, sir, sladoled, voće, kafa. Ako ne služite nešto od ovih jela nije problem, samo je potrebno izbaciti tu stavku sa jelovnika i nastaviti dalje istim redom. Vrlo je bitno i kako vaš jelovnik izgleda. Treba da bude dobro napravljen, od čvrstog materijala kako se ne bi lako cepao, listovi ne trebaju da budu goli već plastificirani isto zbog sprečavanja cepanja listova. 

Hrana u restoranu

Kada ste se odlučili kakvu hranu želite da služite u vašem restoranu treba da nađete i adekvatne zaposlene koji će na najbolji mogući način da pripreme tu hranu. Pored dobre pripreme hrane i adekvatne kombinacije začina i preliva u jelima jela treba da budu i lepo prezentovana. Escajg i tanjiri treba da su kvalitetni i jednostavni kako bi do izražaja dolazilo serviranje hrane. Tanjir možete ukrasiti nekim nejestivim biljkama kako bi jelo izgledalo još lepše. 

Usluga u vašem restoranu 

Vrlo je bitno da zaposlite ljude koji će biti vrlo ljubazni prema vašim gostima i koji će im pomagati i odgovarati na sva pitanja koja će možda imati. Konobari trebaju da budu nasmejani i prijatni kako bi se vaši gosti osećali lepo i zadovoljno. Ovo će ostaviti dobar utisak na vaše goste i vrlo verovatno će se vratiti u vaš restoran. 

Nadamo se da smo vam pomogli i da sada znate šta sve treba da uradite kako biste otvorili uspešan restoran. Imajte na umu da kvalitet i ljubaznost mogu puno da vam pomognu u ovom poslu. Srećno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *