Šta obuhvata estetika lica

Estetika lica

Estetska hirurgija pripada grani plastične hirurgije i bavi se ulepšavanjem odnosno uklanjanjem delova tela kojima su pacijenti često nezadovoljni. Danas se estetska hirurgija primenjuje svakodnevno u svetu i kod nas, te postoja jedna od rutinskih poslova za lekare i stručnjake iz ove oblasti.

Estetski hirurg , kao što smo već naveli bavi se ulepšavanjem u svrhu postizanja zadovoljstva sopstevnim izgledom. Tako se pod estetskom hirurgijom i estetskom promenom mogu naći razni delovi tela, kao što su to lice, usne, kapci, vrat, grudi, stomak, noge i još mnogi.

Kao i svaka operacija, estetska hirurgija zahteva sigurne ruke stručnjaka i njihovu preciznost. Iz tih razloga. Bez obzira nas to koliko je često korišćena, razumljivo drži raspon cena za date usluge.

Estetska hirurgija lica

Pod estetskom hirurgijom lica, mogu se naći zahvati nosa, očnih kapaka, liposukcija lica, facelifting, uši, brada, čelo i ugradnja implanta u obraze. Iako zahvati na licu postaju normalna svakodnevica, i dalje zahtevaju dobru obučenost, sigurnost i poverenje pacijenta. U ovom tekstu, ktratko ćemo se osvrnuti na dva najčešća tipa zahvata na licu.

Rinoplastika

Rinoplastika ili operacija nosa je nekada bila česta samo među poznatim ličnostima čije je zanimanje savršen izgled. Danas, je to toliko česta pojava, ali i dovoljno unapređena da se ne može napraviti razlika između prirodnih i operisanih noseva. Razlozi zbog kojih se ljudi sve češće prepuštaju ovom hiruškom zahvatu jeste promena veličine nosa, uklanjanje grbica ili korekcija ugla.

Na taj način, jasno se menja čitav izgled lica, posebno iz profilnog ugla gledanja. Rinoplastika, nije preporučljiva pre završetka tinejdzerskog doba, kako se kosti i lice još uvek formiraju. Obično se izvodi u lokalnoj, a može biti izvedena i u opštoj anesteziji. Krajnji rezultat dolazi nakon par ndeljea, kada se uklone gipsana imobilizacija i splasnu otoci oko nosa ili očnih kapaka.

Blefaroplastika

Još jedna česta intervencija koja se izvodi na licu jeste redukcija očnih kapaka. Kako ovaj zahvat postaje sve češći, na njega se odlučuju i muškarci koliko i žene.
Opušteni kapci čine da nečije lice izgleda otečeno, umorno i staro. Blefaroplastika uklanja ove probleme, čineći da oči izgledaju odmorno, sveže i daju licu mladalački izgled.

Kao i pri svakoj operaciji, na početku blefaroplastike od pacijenta se uzimaju anamnestički podaci kako bi se stekao uvid u njegovo stanje. Sama operacija obično se izvodi u lokalnoj anestiziji, iako može doći do izuzetaka pa se može izvesti i u opštoj. Operacija obično traje jedan do dva sata, gde se prethodno koža na kapcima obeležava markerima kako bi lekaru bilo lakše da napravi rezove. Na taj način, rezovi služe za otklanjanje viška kože i masnoća na kapcima, čiji je krajnji rezultat zategnuta i podmlađena koža.

Nakon zahvata, lekar može objasniti potrebu za nošenjem zaštitnih naočara od sunca i svetlosti, zbog javljanja osetljivosti u ovom predelu lica. Takođe, preporuka je da se do konačnog oporavka izbegava i nanošenje šminke u tom predelu. Oporavak traje svega par dana, kada je potrebno na kapke stavljati hladne obloge kako bi se umanjio otok ili modrice. Nakon svega skidaju se konci, i vi se možete vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *