Šta raditi nakon izbijanja zuba

Izbijanje zuba je nešto što se svakome od nas desi u toku života, a nekima i nekoliko puta. Oni koji imaju više sreće od drugih dožive to samo u periodu detinjstva. Tada su situacije izbijanja zuba najčešće i definitvno se tada dešavaju apsolutno svima, ako računamo mlečne zube, naravno. Stomatološke ordinacije su mesta koja svakako želite da posetite u slučaju izbijanja zuba ali postoje određene stvari koje morate uraditi pre nego što stignete tamo. Da bi zub bio bezbedno vraćen na svoje mesto, potrebno je da stignete u roku od pola sata do stomatološke ordinacije, između ostalog, kako bi lekari imali vremena da kvalitetno i adekvatno reaguju kako bi vam pomogli u regulisanju problema u kojem se nalazite.

Sačuvati zub

Mnogi ne znaju da je moguće sačuvati zub koji je izbijen i isti taj zub vratiti u vilicu, bez ikakvih dodatnih posledica, problema i oštećenja. Glavna stvar u celom ovom procesu su brzina i higijena. Stomatoloske ordinacije vam svakako mogu pomoći, ali nisu svemoguće. Ukoliko zub nije adekvatno očuvan kada stigne u ordinaciju, lekari neće moći ništa da učine povodom njegove eventualne reinstalacije. Takođe, kao što smo nagovestili, brzina kojom donesete zub u prostorije stomatološke ordinacije može imati presudan uticaj. Ukoliko se rana zatvori ili izgubite previše krvi, lekari će ponovo biti nemoćni. Ukoliko, s druge strane, brzo reagujete i pravilno sačuvate izbijeni zub i donesete ga zubaru, postoji solidna šansa da se isti vrlo brzo nađe nazad u vašoj vilici.

Postupak

Pre svega, normalno treba da pronađete zub. Idealno bi bilo da ne paničite, pošto je redosled ovih poteza vrlo logičan, ali u panici i pametni zaborave očigledno. Dakle, nakon pronalaženja zuba, treba ga uhvatiti za krunicu, izbegavati koren. Ukoliko se zub isprljao, trebalo bi da ga očistite blagim i kratkim ispiranjem. To će stomatološkim ordinacijama olakšati posao u značajnoj meri, ukoliko ne budu morali da brišu vaše greške, jer se može desiti da ih bude previše pa da zub, upravo samo zbog toga, ne bude adekvatno vraćen. Zatim bi bilo dobro što bezbednije i sterilnije ga preneti do prostorija stomatološke ordinacije i, po mogućstvu najaviti svoj dolazak, kako bi zubar bio spreman i kako bi mogao što pre da se posveti vama tako što će pomeriti druge pacijente ili ih otkazati – usled hitnosti vaše situacije. Kada je trnasport u pitanju, bilo bi dobro da zub prenesete u nečemu što je sterilno poput fiziološkog rastvora. Ukoliko pomenuti nemate na raspolaganju, zub možete smestiti u malo mleka. Kalcijum će ga održati i sprečiće njegovu eroziju. Ako nemate ni mleko, u ekstremnim situacijama, možete zub smestiti pod jezik, u njegovo prirodno stanište. Naravno, prve dve opcije su značajno poželjnije.

Šta izbegavati

Nikako nemojte izbijeni zub držati za koren. Time ćete upropastiti sve jer ćete ga neizmerno isprljati i biće skoro nemoguće, a nekad i nemoguće, reinstalirati ga nazad u vašu vilicu. Takođe, nikako ga ne smete čistiti prstima ili bilo čim drugim, sem blagim mlazom vode i to vrlo ograničeno. Preporučeni period za ovu aktivnost je svega nekoliko sekundi. Zub ne bi trebalo prenositi u drugim materijalima i elementima sem onih koje smo naveli. Dakle, izbegavajte vlažne, suve maramice, alkohol i gazu i sve ostalo što bi vam inače palo na pamet.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *