Šta su ometači signala i gde se mogu koristiti?

ometaci signala

Mobilni telefoni mogu se naći svuda u današnje vreme. Odlično je kada možete da pozovete koga želite kad želite. Međutim, restorani, pozorišta, bioskopi, koncerti, tržni centri i crkve – svi pate zbog masovne upotrebe mobilnih telefona jer neki korisnici baš ne znaju kad je dosta. Koliko puta vam se desilo da odslušate ceo razgovor o nekoj poprilično intimnoj temi koju čovek saopštava svom prijatelju i nažalost, ljudima oko sebe. Dok većina nas samo izgunđamo i nastavimo, neki ljudi ulaze u ekstreme da bi se borili protiv toga. U ovom članku ćemo govoriti o tome kako funkcionišu ometači signala i gde se sve koriste.

Ometanje signala mobilnog telefona je isto kao ometanje bilo kog vida radio komunikacije. Mobilni telefon funkcioniše tako što šalje signal kroz mrežu uspostavljenu tornjevima za komunikaciju. Tornjevi imaju određeni domet tako da su postavljeni da korisnik mobilnog telefona uvek bude u dometu jednog od njih. Ometač signala funkcioniše na istim frekvencijama kao mobilni telefon, time ometajući komunikaciju između mobilnog telefona i tornja za komunikaciju. Drugim rečima, ometanje signala moze se nazvati i ometanje usluge. Ometač negira mogućnost korisnika da uživa u usluzi radio signala svim korisnicima mobilnih telefona koji su u dometu ometača.

Kako rade ometači signala?

Ometači signala nadjačaju mobilni telefon tako što odašiljaju signal koji je na istoj frekvenciji, ali sa jačom snagom tako da se ta dva signala sudare i negiraju jedan drugog. Mobilni telefoni su dizajnirani da koriste više snage ako naiđu na manje smetnje, tako da ometač signala mora to da primeti i sam pojača svoju snagu da bi se izjednačio sa telefonom. Mobilni telefoni koriste dve odvojene frekvencije, jednu za pričanje i drugu za slušanje. Neki ometači blokiraju samo jednu od frekvencija, dok jači uređaji blokiraju oba. Telefon u tom slučaju vidi da nema dobar signal jer može da koristi samo jednu od te dve frekvencije. Manje kompleksni ometači blokiraju samo jednu grupu frekvencija, dok sofisticiraniji uređaji mogu da blokiraju nekoliko tipova mreža odjednom da bi onemogućili prelazak telefona koji imaju mogućnost prelaska sa jedne na drugu mrežu trazeći otvoreni signal. Neki jači uredjaji blokiraju sve frekvencije odjednom, dok drugi mogu da budu podešeni za određenje frekvencije. Domet ometača signala zavisi od njegove snage i od okruženja, koje uključuje i brda ili zidove zgrade. Slabiji ometači imaju signal od oko 9 metara dok jači ometači mogu blokirati signal na površini jednog fudbalskog terena. Uređaji koji se koriste u vojsci i policiji mogu da blokiraju čak do daljine od kilometar i po.

Ometači signala u javnim ustanovama

Ti manji ometači signala odlični su za korišćenje u školama i pozorištima. Uglavnom je koriste profesori koji ne žele da njihovi učenici “vise” na telefonima umesto da slušaju predavanje. Isto se tako koriste u pozorištima da ne bi slučajno zazvonio telefon tokom predstave i samim tim ometao glumce. U učionicama se takođe koriste da se onemogući prepisivanje sa interneta. Dizajn ovih ometača signala je veoma jednostavan. Postoji dugme na kojem se pali I gasi, svetlo koje nagoveštava da li je upaljen uređaji ili ne i antena koja omogućava veći domet.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *