Šta su viniri ili fasete?

fasete

Bezmalo je svako u određenom trenutku imao poteškoće sa zubima, te zatražio pomoć stomatologa. A dobro je poznato da postoje ljudi koji se jednostavno boje odlaska kod zubara, pa to odlažu koliko god je moguće duže.

Međutim, kada su u pitanju nešto teži kvarovi, odnosno kada dođe do značajnih oštećenja zuba, tada čak i oni koji se boje odlaska kod stomatologa zaborave na svoj strah, prosto zato što je to jedino rešenje. 

U današnje vreme, postoje brojne tehnike, koje mogu da pomognu pacijentima kod kojih je potrebno da bude izvršena nadogradnja. Jedna od savremenih tehnika jeste nadogradnja, koja podrazumeva takozvane vinire ili zubne fasete. 

Najjednostavnije bi bilo reći da je u pitanju nadogradnja, koja se vrši samo na prednjem delu zuba, što je svakako različito od situacije kada je potrebno staviti krunice za zube, na primer. 

Kada je potrebno raditi nadogradnju zuba?

U zavisnosti od toga koliko je oštećenje u pitanju, svakako će stomatolog proceniti da li je potrebno samo staviti plombu ili su neophodne fasete, zubni implanti ili krunice za zube, odnosno specifična vrsta nadogradnje. 

Zato i jeste važno posetiti na vreme stomatologa, kako bi on izvršio procenu stanja zuba i da bi mogao da preporuči pacijentu koja od svih ovih opcija je najbolja. 

Kako izgledaju fasete?

Takozvani viniri ili fasete za zube su posebna nadogradnja, koja se koristi onda kada su zubi relativno zdravi i dobro poravnani, ali istovremeno kada je na nekome od njih došlo do oštećenja i to sa prednje strane. 

Fasete mogu biti keramičke, u kom slučaju one podrazumevaju cementiranje i čine da zubi izgledaju zdravije, odnosno da budu potpuno isti. Svakako postoje i takozvane kompozitne fasete, ali treba imati na umu da se one ne koriste samo u estetskom smislu. Naime, iako jeste činjenica da zubne fasete i te kako utiču na to da zubi izgledaju lepše, odnosno sređenije, činjenica je da one utiču i na funkcionalnost zuba. Fasete će ojačati zub i njegovu funkcionalnost povećati, a ujedno će učiniti i da izgleda lepše. 

Kompozitne fasete za zube 

Iako se one primarno koriste za promenu oblika i položaja zuba, odnosno njegove boje, kada dođe do oštećenja zuba, vrlo često je pre odluka stomatologa da budu postavljene krunice za zube ili zubni implanti, nego fasete. 

U principu je važno imati na umu da se one koriste obično kod zuba, koji su relativno malo oštećeni, a opet sve na osnovu procene stomatologa. 

Mada mnogi stomatolozi navode da nije potrebno brušenje zuba, ipak postoje i oni koji tvrde da je potrebno minimalno brušenje za pripremu postavljanja fasete. 

Takođe se one koriste recimo i u slučaju kada je kod pacijenta potrebno smanjiti neobično veliki razmak između zuba. 

Keramičke fasete 

Druga opcija su keramičke fasete, koje su u praksi i nešto skuplje. 

Keramičke fasete se modeluju na specifičan način, odnosno van usta pacijenta, ali se izrađuju za nekoliko poseta kod stomatologa. 

Za razliku od njih, kompozitne fasete podrazumevaju uglavnom samo jednu posetu zubaru, a procedura njihove izrade je mnogo jednostavnija. 

Za koju će se opciju odlučiti stomatolog, zavisi isključivo od toga koji problem bi trebalo fasete kod konkretnog pacijenta da reše, ali isto tako i od stanja njegovih zuba. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *