Šta sve podrazumeva nega starih lica

hand-2906456_640

 

Stara lica koja zbog određenih psiho- fizičkih problema nisu u mogućnosti da se staraju o sebi zahtevaju posebnu medicinsku negu.

Lokacija i usluga zavise od samog korisnika usluga, odnosno koliki je stepen bolesti kod starije osobe. Nega starih lica je omogućena i posetom kuće pacijenta, takođe je moguće da korisnik usluge ostane u određenom odabranom domu za stare ili da posećuje dnevne bolnice ukoliko je u mogućnosti.

Negovateljice kao pomoć starim licima

Postoje brojne agencije čija je glavna ponuda nega starih lica.  Stručna pomoć podrazumeva negovateljicu  negovateljicu za pomoć i negu starih i bolesnih pokretnih, polupokretnih i nepokretnih lica unutar njihovog doma. Ima više mogućnosti: ukoliko je potrebno tu su noćna dežurstva, takođe dnevna nega od 2h do 12 h dnevno. Naravno , tu je i ponuda nege starih lica od 24h . U tim slučajevima negovateljica ostaje da stanuje sa korisnikom kako bi nega bila blagovremena. Ovakva  ostanka negovateljice je omogućena i radnim danima i vikendom. Ovo je znatno skuplja opcija od opcije dolaska terenske službe ( patronažne sestre) na adresu jer je dolazak terenske službe u okviru osnovne socijalne zaštitite ali podrazumeva ograničen dolazak koji se odnosi na davanje terapije korisniku. Privatna nega starih lica se kreće od 20.000 za dva sata dnevno do 24h što iznosi preko 100.000 dinara. Navedeno se odnosi na dolazak negovateljice od ponedeljka do petka na mesečnom nivou. Ukoliko je uključen i vikend za dva sata dnevno je potrebno izdvojiti oko 26.000 dinara, a za 24h i do 120.000 dinara. Nega starih lica može obuhvatati kupanje, pripremu i serviranje obroka,  pomoć nepokretnim licima, asistenciju pri korišćenju pomagala za kretanje, kontrolu uzimanja propisanih lekova, održavanje higijene postelje..

Nega starih lica u domovima za stare

Opcija koja omogućava starim licima da budu pod medicinskim nadzorom postoji u u mogućnosti odlaska u dom za stare. Ponuda obuhvata razne pakete i oni se razlikuju od stepena pokretljivosti samog korisnika.  Nega starih lica obihvata ponudu i na dnevnom nivou, ali su najčešće mesečne ponude u zavisnosti od stanja korisnika usluga. Cene se kreću okvirno od 35.000 do preko 120.000 rsd na mesečnom novou. Nega starih lica mesečno može obuhvatati pun pansion, tri glavna obroka i dve užine, konstantan nadzor lekara i medicinskog osoblja i  po potrebi usluge terapeuta. Pojedini domovi za stare nude i smeštaj na 15 dana gde se takođe navode usluge terapeuta po potrebi, pun pansion, tri obroka, užine i stalni nadzor medicinskog osoblja i lekara. Postoji i mogućnost pomenutog dnevnog smeštaja koji uglavnom podrazumeva boravak od 12h plus obroci i konstantni nadzor stručnog lica kao i mogućnost posete terapeuta korisnicima usluga. Smeštaj se može ponuditi i po danu sa punim pansionom i takav smeštaj i nega starih lica iznose oko 1.000 dinara po jednom danu.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *