Šta treba da znate pre nego što izaberete starački dom

staracki domovi

Staračkih domova je sve više u našoj zemlji. Što naravno može biti samo jako dobro, kako zbog cene, koja onda svakako neće biti tako visoka, ali takođe i zbog toga što ćemo imati na raspolaganju više mogućnosti. Dakle, možete izabrati onaj dom koji je najbliži vašem stanu, tako da vaše najbliže možete redovno i lako da posećujete. Nekada nije postojalo tako mnogo staračkih domava, njihove cene su zaista bile visoke i naravno uvek su se nekako nalazili negde malo dalje, tako da niste imali mnogo opcija. Danas je sve to mnogo jednostavnije. Međutim, ukoliko do sada niste imali priliku da tražite staračke domove i ukoliko vam je ova opcija sada potreba, treba da znate neke osnovne stvari, a to su naravno  – cena i uslovi boravka u staračkom domu, jer jasno je da za svoje najbliže želite samo najbolje.

Koliko košta dom za stare?

Dakle, prvo je važno da na početku kažemo koliko košta dom za stare. Dakle, cene boravka u staračkim domovima zaista mogu da variraju. Međutim, neka prosečna cena jeste oko 30.000 dinara. Naravno, odmah na početku se treba ograditi od ove cene, jer sve zavisi od doma do doma, ali najčešće ovoliko koštaju. Od čega zavisi cena? Pa cena pre svega zavisi od toga šta dom može da ponudi, o čemu ćemo govoriti u nastavku teksta, zatim gde se tačno dom nalazi. Ukoliko se nalazi negde u blizini centra grada, njegova cena će po pravilu biti viša u odnosu na onaj na periferiji. Naravno, postoje i oni starački domovi koji su i te kako luksuzno opremljeni, koji imaju mnogo opcija i zato njihova cena može da pređe i iznos od 50.000 dinara.

Hrana je uključena u cenu

Dakle, ono što je logično jeste da je pored smeštaja, odnosno sobe koju dobiju, uključena i hrana u cenu staračkog doma. Ukoliko uzimate, nazovimo to običnim i osnovnim paketom, onda će verovatno vaši najmiliji dobiti sobu u kojoj će biti sa drugim korisnicima. Ukoliko želite da vaši najmiliji imaju sobu samo za sebe, onda ćete to dodatno morati da platite. Kada je reč o hrani, obično postoje tri obroka ili možda čak i više, naravno tu se računaju i užine i slično. Takođe, treba da znate ukoliko vaši rođaci jedu posebnu hranu i ako ima nešto što posebno ne smeju da jedu, to treba naglasiti i to takođe ulazi u cenu.

Nega medicinskih sestara

Svaka vrsta pomoći medicinskih radnika je uključena u cenu. To treba da imate na umu. Dakle, ako je korisniku potrebna neka pomoć prilikom presvlačenja, kupanja i slično, medinski radnici su tu da pripomognu i to ne plaćate dodatno.

Pregledi lekara

Važno je znati i da lekari obavljaju određene preglede pacijenata, odnosno korisnika doma. I to su neke osnovne kontrole, a naravno pacijenti njih uvek mogu kontaktirati kada osete potrebu, kada osete da im je loše i slično. To je naravno uključeno u cenu. Ukoliko su zbog bolesti potrebni dodatni pregledi, snimanja ili pregledi lekara specijalista, to već podrazumeva dodatne troškove.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *