Šta učiniti sa ušteđevinom u vreme inflacije


Ceo svet se trenutno suočava sa inflacijom, a cene namirnica i usluga rastu gotovo svakodnevno. Količina proizvoda koju ste pre godinu dana mogli da kupite za određenu sumu, sada se drastično smanjila.

Upravljanje finansijama je oduvek bilo izazovno, a trenutna ekonomska situacija izazvala je mnogo poteškoća, kako običnim građanima, malim preduzetnicima, tako i stabilnim kompanijama koje su uspešno poslovale. Kako se boriti sa rastućim cenama i sačuvati vrednost novca koju imamo? Da li je ulaganje jedan od načina da opstanemo u nesigurnim vremenima? Predstavljamo vam neke od proverenih načina na koji možete zaštiti vaš novac od rastuće inflacije, i osigurati da vaša ušteđevina u određenom trenutku postane siguran prihod. 

Plemeniti metali

Jedan od proverenih vidova štednje u periodu ekonomskih kriza jeste ulaganje u neke od plemenitih metala. Praksa koja ne odoleva vremenu i, istorijski gledano, predstavljala je uvek siguran način da trenutnu vrednost novca uvećate. Plemeniti metali u koje se najčešće investira jesu zlato, srebro i platina. Nekada su se koristili za proizvodnju novca, a danas uglavnom za izradu poluga, nakita i dukata. Rat u Ukrajini i trenutna svetska kriza uticale su na porast cene zlata na svetskoj berzi, što je ulaganje u ovu vrstu plemenitog metala, učinilo još atraktivnijom. Finansijsko tržište je još uvek nestabilno i veoma je teško dati dugoročna predviđanja kada je reč o ceni zlata. Stoga, ukoliko se odlučite za ovaj vid ulaganja, potražite pomoć stručnjaka i detaljno istražite aktuelnosti na ovom tržištu. 

Nekretnine kao siguran izbor

Kupovina stana, kuće ili bilo kog drugog oblika nepokretnosti uvek predstavlja pametnu i sigurnu investiciju. Veliki broj ljudi se bavi ovom vrstom ulaganja, pa veoma često kupuju nekretnine, koje nakon renoviranja dalje prodaju, ili koriste u svrhu izdavanja. Činjenica je da će vam nekretnina uvek doneti siguran prihod, pogotovo ukoliko se odlučite za atraktivne lokacije poput velikih gradova ili popularnih izletišta. Budući da je prodaja stanova koju Beograd beleži u stalnom porastu, onda je prestonica jedno od sigurnih mesta za ulaganje u nekretnine. Glavni grad nudi najveći izbor poslovnih prilika, zato je potražnja i ponuda nekretnina u njemu najbogatija. Ovo tržište se svakodnevno menja i raste, stoga je važno biti u toku sa aktuelnim trendovima, jer ćete samo na taj način pronaći idealnu investiciju za vas i vašu porodicu. 

Pokretanje biznisa

Jedne od najjačih grana industrije na globalnom nivou jesu prehrambena i farmaceutska. Potreba za hranom i lekovima gotovo se nikada ne smanjuje, naprotiv, tokom trajanja najizazovnije zdravstvene krize, zabležen je nagli rast u oblasti proizvodnje hrane i farmaceutskih proizvoda. Za razliku od ostalih privrednih grana koje je pandemija poremetila, pa čak i oštetila, prehrambena i farmaceutska su se pokazale kao savršen poligon za ulaganje i proširenje poslovanja. Ukoliko želite da pokrenete privatan biznis, a niste sigurni u koji oblast da investirate, vreme je da počnete da se informišete o mogućnostima koje navedene privredne grane nude. 

Kriptovalute i budućnost ulaganja

Mnogi ulaganje u kriptovalute upoređuju sa investiranjem u zlato, samo što su kriptovalute savremeniji metod i predstavljaju vrstu digitalnog novca koji nam kasnije omogućava online kupovinu. Bitkoin je najpopularnija vrsta kriptovalute koja se na tržištu pojavila 2009. godine i tada se prodavao za svega nekoliko centi po dolaru. Deset godina kasnije, jedan bitkoin dostiže vrednost od oko 58.000 dolara, što predstavlja neverovatan skok i povećava zainteresovanost za ulaganje u digitalne valute. Iako je i ovo tržište pogođeno trenutnim dešavanjima u svetu, mnogi u njemu vide budućnost novca i priliku za uvećanje sopstvenog kapitala. 

Investicije na berzi 

Stručnjaci smatraju da uprkos svi krizama koje trenutno pogađaju svet, berza ima trend rasta i predstavlja jedan od najsigurnijih vidova investiranja. Pre nego što se upustite u ulaganje na berzi, detaljno izučite kretanja na berzi i konsultujte se sa iskusnim stručnjacima. Koristan izvor informacija mogu biti domaći, ali i inostrani časopisi i portali koji se bave ovom tematikom i prate aktuelna dešavanja na globalnoj sceni. Univerzalni savet jeste da investirate u oblast koju najviše poznajete i postavite realna očekivanja. 

Svedoci smo naglih promena koje pogađaju gotovo sva trišta i prete da smanje vrednost novca i negativno utiču na naš budžet. Zato je ulaganje neophodan potez i način na kojim možemo sačuvati i uvećati kapital koji posedujemo. Jer u ovim nesigurnim trenucima, ne smemo da dozvolimo da naš novac stoji nezaštićen pod udarom neprestano rastuće inflacije. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *