Šta uzrokuje celulit kod osoba koje nisu gojazne?

žena se neguje

Istraživanja jedne američke klinike pokazuju da se 8 od 10 žena bori sa celulitom. Iako u pitanju nije nikakav poremećaj, celulit može da izgeda neprivlačno i da izazove manjak samopouzdanja kod žena.

Najčešće se pojavljuje na butinama, zadnjici, na stomaku i područijima tela gde se skuplja masnoća ispod kože. Celulit zapravo predstavlja masne ćelije koje se smeštaju između vezivnog tkiva. Bez obzira da li imate problem sa viškom kilograma ili ste mršavi, celulit se može pojaviti kod svih.

Za celulit je najbitnija prevencija. A da bismo se pravilno borili protiv istog, neophodno je da se upoznamo sa potencijalnim uzrocima. Neki od najčešćih uzroka jesu genetika, starost, ali i nedovoljna fizička aktivnost, kao i nezdrave navike u ishrani.

Genetika

Ako imate genetski nasleđenu predispoziciju za pojavu celulita, celulit će se pojaviti na vašoj koži. Ako je vaša majka imala problem sa masnim ćelijama, nemojte da se čudite otkud i vi imate taj problem kada nemate mnogo kilograma. Žene najčešće višak masti imaju u bokovima, na butinama i zadnjici, te ako je vaša mama imala problema sa celulitom, znajte da i vi možete da imate isti taj problem, bez obzira što imate savršenu liniju. Protiv genetike se ne može, tako da se prihvatite vežbanja, hidrirajte svoje telo i brinite o svemu, tako da ćete doprineti da se celulit manje vidi.

Starost

Sa godinama se kolagen i vezivno tkivo sve više razgrađuju, a koža postepeno gubi na elastičnosti. Ovaj gubitak elastičnosti čini da se masti deponuju ispod površine kože, a upravo se masne ćelije smeštaju između vezivnog tkiva i tako nastaje celulit. Ne možete da sprečite starenje kože, ali možete da radite na svom telu kako bi ono izgledalo mlađe .

Prekomerna masnoća

Celulit zapravo predstavljaju masne ćelije. Bez obzira na oblik tela ili veličinu, možda ćete imati višak masti u telu. Što je veći procenat masti u telu, veća je verovatnoća da će mast proći kroz vaše vezivno tkivo i pojaviti se kao celulit. Redovno vežbanje i redukovanje ishrane može vam pomoći da se izborite sa celulitom, ako imate višak masti u organizmu. Dok budete mršavili i vidljivost i količina celulita biće sve manja.

Međutim, bez obzira da li kuburite sa viškom kilograma ili ste vitki, celulit se može pojaviti kod bilo koje osobe. Genetski nasleđena predispozicija je posebno važna, a ako već znate da postoji šansa da se sa godinama poveća količina masnih ćelija, pokušajte na vreme da sprečite njegov dalji razvoj. Kada počne da se nagomilava celulit na telu, ništa ne može potpuno da ga eliminiše iz organizma. Međutim, treba se na vreme pobrinuti da se što manje stvara, jer koža kod žena gubi elastičnost nakon porođaja, a samim tim postaje pogodna za stvaranje većih naslaga celulita. Zato na vreme krenite da hidrirate organizam i da vežbate, jer se u našem narodu ne kaže slučajno bolje sprečiti nego lečiti.

Naravno, osim vežbanja, ključne su i  zdrave navike u ishrani da bi se sprečilo stvaranje viška kilograma, a ujedno i pojava celulita. Hranite se zdravo, vežbajte redovno i na vreme ćete rešiti problem celulita na telu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *