Šta vam je sve zaista potrebno za bebu i kako da uštedite

booties-2047596_640 (1)

 

Ako ste poput mnogih budućih roditelja, poriv da izađete i nabavite gotovo svaki proizvod za bebe koji se nalazi pod suncem dobijete u samom  trenutku kada saznate da vam je prinova na putu.

Strah da neće imati sve osnovno za bebu tera mnoge roditelje da izvade kreditnu karticu i da kupe sve, od grejača za bebe do visokotehnoloških mašina za pravljenje bele buke. Nažalost, priprema vašeg doma sa svim obaveznim komadima opreme nije nimalo jeftina.

Evo u čemu je stvar: ne treba vam ni približno onoliko novca koliko mislite da vam treba. Neki predmeti, poput odeće za novorođenčad, možda nikada neće ni izaći iz ormara, dok će drugi samo skupljati prašinu po vašem domu.. Znati šta treba kupiti (i kada je potrebno kupiti) je teško ako ste roditelj po prvi put, ali tu smo da vam pomognemo.

Ako se spremate da uđete u svet roditeljstva, pogledajte sledeće savete za kupovinu bebi opreme pre nego što opteretite kreditnu karticu i zatrpate dečiju sobu nepotrebnim stvarima.

 

1: Ne kupujte ništa pre nego što napravite spisak 

Pre svega, važno je da definišete šta je ono što vam je zaista neophodno. A velika je mogućnost da će mnogi vaši bližnji hteti da nabave za vas nešto sa tog spiska.

Tu spadaju npr. kolica, krevetac, kolevke za bebe,… Takođe, pitanje je da li ćete uopšte morati da kupite odeću za bebe.

Odeća za bebe, iako je preslatka, zapravo je među najnekorisnijim stvarima koje možete kupiti za novorođenče. Bebe brzo rastu i velikom brzinom će proći kroz razne veličine.

Pored toga, svaki roditelj koji je imao malu bebu reći će vam da su potrebe za odećom novorođenčeta zapravo jako minimalne. 

 

2: Znajte šta možete kupiti pre dolaska prinove

Ovo su zapravo osnovne informacije o kupovini bebi opreme. Za nove roditelje je zapravo teško da se drže osnovnog, jer je lako da se kupi previše. Evo liste stvari koje su vam potrebne za novu bebu (plus informacije o najboljem dobu godine za kupovinu bebi opreme):

 

Pelene i maramice

Podrazumeva se da će vaše novorođenče proći kroz puno pelena. Pazite da ipak ne nagomilate previše pelena najmanje veličine (bilo da li se radi o jednokratnim ili platnenim pelenama), jer ih vaše dete može brzo prerasti. Što se tiče brendova, pojedini brendovi i prodavnice bebi opreme imaju program nagrađivanja koji vam omogućava da zaradite bodove za svaki paket pelena ili maramica koji kupite.

Jednom kada vaše dete dostigne veličinu pelena koju će dugo koristiti,npr. 3, kupovina na veliko je još jedan odličan način uštede. 

 

Krevetac

Ako dugoročno želite da uštedite, kupite krevetac za bebe koji se pretvara u dečiji krevet. Na ovaj način, krevetac može da raste zajedno sa vašom bebom. Druga varijanta jeste da uštedite značajan novac tako što ćete pozajmiti krevetac od nekoga ili ćete kupiti polovni, ali imajte u vidu da nije higijenski da se koristi dušek za krevetac za bebe koji je korišćen jer je velika šansa da ga je beba koja je prethodno koristila taj dušek makar jednom upiškila, a poznato je da se dušeci ne mogu sasvim očistiti nakon nezgoda. Takođe, dušek bi morao da ima čvrstinu (zbog opasnosti od SIDS-a), a ona se vremenom gubi korišćenjem. Najbolji način da testirate čvrstinu dušeka za krevetac jeste da šaku prislonite na isti. Ukoliko u dušeku trag od šake ostaje, onda je najbolje da takav dušek ne uzimate. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *