Stan u retro ili minimalističkom stilu? Evo kako da ga postignete

Kada se govori o uređenju enterijera, poslednjih sezona posebno se insistira na retro i minimalističkom stilu, ali se pažnja uglavnom obraća na „sitnije“ elemente poput komada nameštaja, prekrivača, zavesa i sličnog.

kupatilo

Umesto toga, mi ćemo ovde izdvojiti pomalo grublje radove koji će Vam pomoći da svoj enterijer sredite u jednom od ova pravca, kako biste u potpunosti uživali u novom ambijentu.

Retro i moderno osvetljenje

Na sam početak stavljamo osvetljenje jer je ono najmanje zahtevno, a može učiniti mnogo za celokupan prostor.

Retro izgled lako ćete postići izborom visokih podnih lampi sa retro abažurima sa resama. Lusteri koji se uklapaju u ovaj stil masivni su i rađeni od kristala, perli i staklića, veliki i upadljivi, i ponekad sasvim dovoljni za dodir vintidža u prostoru.

Sa druge strane, minimalizam se najlakše ostvaruje uz pomoć led rasvete koja dobro osvetljava dok ostavlja što je više moguće prostora, što je minimalističkom trendu ujedno i glavni cilj. Led sijalice postavljaju se kako na plafonu, tako i na gornjoj ivici zida, a u zavisnosti od vaše zamisli, jer su Vam ovde „odrešene ruke“.

Boje za zidove

Kada je o retro uređenju reč, možete birati zagasite boje ukoliko Vam je prostor dobro osvetljen. U tu svrhu, predlažemo tamnu sivu ili zelenu, a braon takođe može doći u obzir ako Vam je nameštaj svetlijih tonova.

Za nešto lošije osvetljene prostorije zidovi u pastelnim bojama biće odlična osnova za vintidž stil.

Minimalističke enterijere odlikuju beli zidovi, ali odnedavno ne u čistoj beloj nijansi, već onoj sa primesama svetle sive ili tek dodirom bež. Ako želite neku šaru na golim zidovima (minimalizam ne voli slike, pogotovo ne manje formate i veći broj), onda se odlučite za veće crne apstraktne geometrijske oblike.

Stolarija

Promena stolarije može mnogo značiti kako za estetiku tako i za funkcionalnost. Zato ovde predlažemo PVC stolariju, pre svega zato što je odličan izolator koji će dosta uštedeti na računima, a zatim i zbog folija kojima se prekriva i koje je čine uklopivom u baš svaki enterijer.

Tako se zaretro varijante ambijenta možete rešiti za PVC stolariju sa folijama u teksturi svetlijeg ili tamnijeg drveta, a u zavisnosti od toga imate li nameru da stolariju uklapate sa nijansom nameštaja ili birate njoj suprotnu.

Minimalistički enterijeri vole crnu i belu boju, te ako se ne rešite za standardnu PVC stolariju u beloj, onda bi bilo zanimljivo da je birate u crnoj boji, jer ona neće proći nezapaženo u kombinaciji sa belim zidovima.

Pločice za kuhinju i kupatilo

Nov izgled ovih prostorija lako se postiže promenom pločica, čiji izbor se razlikuje od trenda do trenda.

Za vintidž atmosferu za kuhinju se predlažu bež ili nežna ljubičasta boja, koja se dobro slaže sa belim kuhinjskim nameštajem. Kupatila u ovom slučaju bi, pak, trebalo pretvoriti u spa oazu, dodajući zidovima i podu pločice većih dimenzija u teksturi drveta, koje vizuelno greju prostor i dodaju mu dašak prirode. Takođe, obratite pažnju na uklapanje sa tuš kabinom ili kadom koja se u kupatilu nalazi i napravite skladan odnos.

Minimalističke kuhinje odlikovaće crno-bele ili sive pločice, dok će i kupatila čini ovaj klasični crno-beli kontrast, uz izuzetak mat sivih pločica, svetlijih ili tamnijih, većih dimenzija, ili pak tirkizne plave koja je čak i u ovaj trend ušetala na velika vrata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *