Stolica za baštu – čista neophodnost za vaš letnji kutak

stolice za baštu

Čim se vreme prolepša svi hrlimo u baštu. Divno je provoditi lepe dane na suncu. Međutim, nije nam samo sunce dovoljno kako bismo stvorili svoju malu oazu. Uređenje prostora za letnje opuštanje može biti naporan ili prijatan posao, na nama je da odlučimo.

Šta nam je sve potrebno za miran letnji kutak?

Ukoliko je reč o dvorištu, uređena bašta i uređen travnjak su preduslov za dobar ambijent. Ako pored toga još imate i umirujuću hladovinu, bazen ili prostor za roštiljanje, nedostaje vam još samo udobni baštenski nameštaj. Sa druge strane, ukoliko je vaš letnji kutak smešten na malom prostoru ili se nalazi na terasi ili tremu, možete ga obogatiti lepim cvećem u raznobojnim saksijama i zanimljivim fenjerima ili šarenim lampionima. Tada će vam faliti još samo prikladna stolica.

Kakve baštenske stolice možemo naći na tržištu?

Tokom proleća svi saloni nameštaja su preplavljeni različitim vrstama baštenskog nameštaja. No, kako bismo mogli da zaista uživamo na otvorenom i osetimo sav komfor prostora koji posedujemo, neophodna nam je udobna stolica. Jedinstven model udobne baštenske stolice ne postoji, jer su naša očekivanja i potrebe različiti. Neko bi želeo jednostavnu stolicu od drveta, koja će se idealno uklopiti u prirodni ambijent njegovog dvorišta ili terase. Takvih stolica za baštu ima mnogo, u različitim dimenzijama, različitih oblika i dizajna. Sve su od dobro impregniranog, masivnog i zaštićenog drveta. Mogu biti moderne i klasične. Kakve god da su, vašem će prostoru dati šarm i toplinu. Možda su malo osetljivije i nešto su zahtevnije za oodržavanje, ali su i večite, jer drvo nikada ne izlazi iz mode.

Najsličnije njima bile bi baštenske stolice od ratana. One su vrlo popularne, jer predstavljaju imitaciju pletenog pruća, a pravljene su od specifične čvrste plastike. U tom smislu su i lako uklopive uz sve stilove i u sve prostore, a i vrlo su zahvalne za održavanje. U svakoj prodavnici nameštaja možete naći i uvek ekonomične i praktične plastične stoice za baštu. To su modeli najrazličitijih dimanzija i boja. Po pitanju održavanja, one su najjednostavnije, ali su, zbog materijala od kog se prave i podložne oštećenjima (sunce, slana voda).

Za moderniji izgled eksterijera, preporučuju se vrlo udobne stolice za baštu od aluminijuma. One su veoma lagane, lako se održavaju i prilično su otporne na spoljne efekte, pa dugo traju. Trebalo bi pomenuti i stolice za baštu od kovanog gvožđa, koje uvek i svakom ambijentu daju elegantnu notu, ali nisu naročito izdržljive (guli se farba, rđaju od kiše, korodiraju od slane vode) i same po sebi su teške. 

Šta još utiče na naš izbor stolice za baštu?

Zavisno od potreba, stila i prostora kojim raspolažemo naša stolica za baštu može biti sklopiva, podesiva, sa naslonima za ruke ili bez njih, sa držačem za noge ili bez toga, sa visokim, niskim naslonom za leđa i glavu ili bez naslona. Sam materijal od kog je baštenska stolica, diktira i način održavanja, ali je to retko presudno pri izboru, jer je udobnost, komfor i estetika ispred svega.

Ne zaboravite i to da, kakvu god stolicu za baštu da izaberete, ukrasni jastučići, koji imaju i dodatnu višenamensku funkciju, uvek će dobro pristajati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *