Sve prednosti i mane koje nose bambus roletne

Roletne od bambusa

Veoma važan deo uređenja prostora, zaštita od svetlosti i sveukupnog izgleda prostorija jeste ugranja roletni. Ne samo da imaju ulogu u dekoraciji i ulepšavanju enterijera i eksterijera, već su vrlo korisne u pogledu pružanja funkcija regulisanja prodiranja sunčevih zrakova i daju prostorijama dozu privatnosti.
Roletne od bambusa su rešenje u domovima koje se koristi godinama, i danas ima veliku prisutnost u svim prostorijama. U nastavku teksta pomoći ćemo vam da brže i jednostavnije donesete odluku o izboru roletni, za vaš prostor, detaljnijim predstavljanjem roletni od bambusa.


Zašto treba kupiti roletne od bambusa?

Roletne od bambusa imaju niz prednosti, zbog kojih su i danas dosta popularne u domovima i kancelarijama. Naime, u pitanju je izrada od prirodnog materijala – bambusa, a najpoželjniji su uvek prirodni predmeti. Izrađuju se u potrebnim merama širine i dužine, biraju se nijanse boje drveta, kao i dezen i način slaganja letvi od bambusa, što daje veći broj vrsta ovih roletni.

Cena zavisi od odabranog dezena i dimenzija ali i od prozivođača. Naime, neki proizvođači roletni kao što je Format Alde, nude i besplatnu ugradnju roletni. Generalni cena je vrlo pristupačna današnjim finansijskim mogućnostima ljudi, pa čak i jedna od jeftinijih.

Izrada je brza i jednostavna, pa se ne čeka puno na roletne. Ugradnja je nezahtevna i praktična, bilo da se postavljaju na prozore ili vrata, ili ugrađuju u zidove direktno. Mogu se postavljati sa unutrašnje ili spoljašnje strane, u zavisnosti od potreba zaštite od svetlosti, pokrivanja terasa ili nekih drugih razloga.

Koji su rizici ugradnje roletni od bambusa?

Pored brojnih navedenih razloga zašto su roletne od bambusa dobar izbor za vaš dom ili poslovni prostor, postoji i nekoliko nedostataka koji se mogu javiti. Prvo, ove roletne se izrađuju prema potrebnim dimenzijama, ali svi proizvođači imaju unapred definisanu maksimalnu širinu, obično 1.500 ili 1.800 centrimetara, što znači da ukoliko su potrebne roletne koje su šire od ovih mera, mora se ugrađivati više pojedinačnih.

Takođe, sklonije su kvarenju i habanju, baš zato što su izrađene od prirodnih materijala, tačnije letvi bambusa povezanih kanapima, koje se vremenom, upravljanjem i pokretanjem mogu oslabiti. Još jedan važan nedostatak je i taj što je teže regulisanje nivoa svetlosti u prostorijama, s obzirom na činjenicu da se podešava visina roletni, a ne struktura. Dalje, za spoljnu upotrebu je potrebno prelakirati roletne, radi veće funkcionalnosti i zaštite, što dodatno košta u svakom slučaju i odvojeno se plaća. Uz sve to, dostupnost dezena i boja je generalno manja u poređenju sa drugim vrstama, jer je u pitanju izbor nijansi boje drveta.

Kada se odlučiti za bambus roletne

Nakon iznesenih prednosti i nedostataka, pravo pitanje je kada se odlučiti da kupimo baš bambus roletne? Pravi odgovor glasi, onda kada vam je cena prioritet u odlučivanju, a volite i vrednujete prirodne materijale. Ujedno, bitno je da vam odgovaraju i predviđene nijanse bež i braon boje, odnosno da se uklapaju u prostor, estetski i stilski. Ukoliko imate stolariju u boji drveta, ove roletne se odlično uklapaju u takav ambijent. Takođe, ako više volite rustični i tradicionalniji stil, ove roletne su bolji izbor nego neke inovativnije. Takođe, ako vam ne predstavlja problem pokretanje putem jednog otpuštajućeg i drugog kočionog mehanizma, bambus roletne su pravi izbor.

Roletne od bambusa imaju mnogo prednosti, kao što je navedeno u tekstu, ali i nekoliko važnih mana, koje mogu neutralisati isključivo vaše potrebe i očekivanja koja imate. Uvek je dobro izlistati sve pogodnosti i nedostatke, uključiti faktor cene u odabir, i na taj način ćete doneti pravu odluku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *