Sve što treba da znate o neodoljivim kovrdžavim bišonima

Kovrdžavi bišon ili bišon fris je mala nesportska rasa pasa sa dugom, kovrdžavom belom dlakom zbog koje mu tamne oči i nos izgledaju još upečatljivije na ljupkom licu. Mnogi kažu da su bišoni pahuljasti poput vate i da liče na „živu plišanu igračku“. Ovo su živahni psi orijentisani na ljude koji ne vole da budu ostavljeni sami. Jedno od njihovih omiljenih mesta će verovatno biti ušuškavanje u vašem krilu.

Kakav je kućni ljubimac kovrdžavi bišon, da li se dobro slaže sa decom i koji nivo aktivnosti i nege zahteva, imaćete prilike da saznate u nastavku članka.

Karakteristike kovrdžavog bišona

Kovrdžavi bišoni imaju tendenciju da imaju veoma razigranu i privrženu ličnost i vole ljude. Takođe imaju dobar temperament za decu i druge kućne ljubimce, sa kojima se odlično slažu ako su pravilno i na vreme socijalizovani. Prilično dobro reaguju na trening, poslušni su i žele da udovolje, a i obično ne laju mnogo, te su stoga idealni za život u malim stanovima.

Prednosti kovrdžavog bišona kao kućnog ljubimca:

 • Generalno, veoma slatka, umiljata i prijateljski nastrojena rasa.
 • Često se dobro slažu sa decom i drugim kućnim ljubimcima.
 • Mogu živeti u malom prostoru.

Nedostaci kovrdžavog bišona kao kućnog ljubimca:

 • Potrebno im je više od osnovne nege – zahtevni su za održavanje.
 • Skloni su da razviju separacionu anksioznost, ako ih često ostavljate same.
 • Skloni su alergijama i bolestima zuba

Odakle vodi poreklo kovrdžavi bišon?

Najraniji bišoni se mogu pratiti do 13. veka na Kanarskim ostrvima. Mornari su ih uzeli na svoje brodove i koristili u trgovini, čime su psa učinili popularnim širom Evrope. Aristokrate su posebno bile oduševljene ovim pahuljastim malim psima i tretirali su ih kao razmažene kućne ljubimce, što su ostali do modernih vremena.

Mnogi bišoni su izgubili svoje aristokratske vlasnike tokom Francuske revolucije. Ali na sreću ulični izvođači su pokupili neke pse i obučili ih da izvode trikove za novac. Rasa je na kraju postala glavna u cirkusima i sajmovima.

Bišon se ponovo borio za opstanak tokom svetskih ratova, ali ljudi u Francuskoj i Belgiji su radili na očuvanju rase i postavljanju njenog zvaničnog standarda. Američki kinološki klub (AKC) je prvi put priznao rasu 1972. godine, od kada je planetarno popularna.

Kakve zahteve za negom ima kovrdžavi bišon?

Bišonima nije potrebna preterana aktivnost, ali ne bi trebalo ni da budu neaktivni po cele dane. Takođe im je potrebna odgovarajuća obuka i socijalizacija da bi bili dobro vaspitani psi. Doterivanje njihovog specifičnog krzna možda je jedan od najvećih izazova sa kojima ćete se suočiti, ako se odlučite za ovu rasu.

Nivo energije i vežbanje

Bišoni često imaju navale visoke energije praćene periodima kada su neaktivni i odmaraju. Trebalo bi da vežbaju najmanje sat vremena dnevno, kroz aktivnosti kao što su šetnje i igre. Idealno je da imate ograđen prostor gde mogu slobodno da trče. Mnogi bišoni takođe uživaju u psećim sportovima, koji održavaju mentalnu i fizičku stimulaciju.

Održavanje dlake

Mekana, kovrdžava dlaka bišona neprekidno raste i minimalno se linja. Zbog ovog tipa kaputa, rutinska negu je apsolutna potreba. U suprotnom, kaput može postati neuredan i zapetljan. Bišone treba četkati najmanje dva do tri puta nedeljno. Šišanje je obično potrebno svakih četiri do šest nedelja. Pobrinite se da dlaka oko očiju bude podšišana kako bi pas imao jasan vid

Bišonima će takođe biti potrebno kupanje otprilike svakog meseca, u zavisnosti od toga koliko se zaprljaju. Njihovo belo krzno lako pokazuje znake zaprljanja i skloni su stvaranju mrlja od suza oko očiju, baš kao i maltezeri. Proveravajte nokte otprilike svakog meseca da vidite da li im je potrebno podrezivanje. I svake nedelje pregledajte uši vašeg psa, kako biste proverili da li ima nakupljanja voska, prljavštine i drugih abnormalnosti. Potrudite se da svakodnevno perete zube svom bišonu kako biste sprečili zubne bolesti.

Obuka i socijalizacija

Bišonu je potrebna odgovarajuća obuka i socijalizacija da bi bio srećan i dobro prilagođen. Nemojte praviti grešku da preskočite obuku samo zato što je bišon mali i generalno ljubazan pas. Loše navike se mogu razviti kasnije, kada će treniranje psa biti mnogo zahtevnije. Bišoni imaju tendenciju da brzo uče, iako navikavanje na vršenje nužde može zahtevati dodatni napor. Dobro reaguju na pozitivne metode obuke; oštre korekcije mogu dovesti do toga da se zatvore, povuku i prestanu da uče.

Izlažite vašeg bišona različitim ljudima, u različitim scenarijima, kako biste povećali njegovu udobnost i samopouzdanje. Bišoni imaju tendenciju da budu prilagodljivi psi koji su prijateljski raspoloženi sa strancima, ali je dobro to pojačati pozitivnim iskustvima.

Ako morate da budete odsutni od kuće na duže periode većinu dana, bišon bi mogao razviti separacionu anksioznost i destruktivne navike. Drugi kućni ljubimac, poželjno još jedan pas, mogao bi rešiti ovaj problem.

Uobičajeni zdravstveni problemi bišona

Ovo je sveukupno zdrava rasa, ali bišoni su i dalje skloni nekim naslednim zdravstvenim problemima, uključujući:

 • Alergije
 • Bolesti zuba
 • Luksacija patele
 • Infekcije bešike
 • Katarakta i drugi problemi sa očima
 • Displazija kuka

Kakva ishrana odgovara bišonima?

Vaš pas uvek treba da ima na raspolaganju svežu vodu, a uz to mu obezbedite kvalitetnu, nutritivno uravnoteženu ishranu. Tipično je da hranite ovu malu rasu sa dva obroka dnevno. Ali razgovarajte o količini i vrsti ishrane sa svojim veterinarom kako biste bili sigurni da ispunjavate individualne potrebe vašeg psa. Iako ovi psi često znaju kako da izmanipulišu svoje vlasnike kako bi dobili poslastice, vodite računa o dodatnoj hrani kako biste sprečili prejedanje i gojaznost. Čak i kilogram dobijanja na težini je značajan za ovako malog psa.

Pošto su bišoni prilično popularni psi, ako ste odlučili da je ova rasa pravi izbor za vas, proverite u lokalnim azilima da li ima bišona za usvajanje. U suprotnom, čistokrvno štene sa rodovnikom, platićete više stotina eura, jer su ovi mali psi veoma traženi i skupoceni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *