Sve što treba da znate o zubnim implantima

ugradnja implanta

Savremena tehnologija se primenjuje u svim sferama života, a na prvom mestu sa ciljem da poboljša kvalitet i tog segmenta i života pojedinca uopšte. Na taj način se i mnogi životni segmenti unapređuju, a što utiče posredno i na kvalitet jedne zajednice.

A jedna od oblasti u kojoj savremene tehnologije itekako imaju uticaja jeste i medicina, te mnoge njene grane, kao na primer stomatologija.

Upravo zahvaljujući korišćenju savremenih dostignuća u oblasti informacionih tehnologija i medicine, kao i stomatologije, sve je mnogo jednostavnije. Tako je, recimo ranije bilo nemoguće da bude izvršena nadogradnja izvađenih zuba tako da se prosto ni ne vidi razlika, a da pacijent nastavi bez ikakvih smetnji da funkcioniše, iako nema jedan ili više zuba. Danas, primarno zato što su dostupni zubni implantati, odnosno zubni implanti, sve je to mnogo jednostavnije.

Šta su zubni implanti?

Ukoliko je neophodno izvaditi jedan ili više zuba kod odraslih pacijenata, potrebno je naći i najbolje rešenje u tom slučaju.

A jedno od rešenja koje je ranije bilo uobičajeno jeste i ugradnja takozvane žabice. U principu je to bio jedan zub, koji je bio zakačen za ostale… nešto kao mali zubni most. Ali je njegovo korišćenje itekako imalo mana, pa je relativno brzo i izašlo iz upotrebe.

Međutim, danas su zubni implanti, ali i keramičke krunice posebno aktuelni. A za razliku od krunica, zubni implantati su izuzetno dobro rešenje, čak i u slučaju da pacijent nema ama baš nijedan zub u vilici.

Kako se ugrađuju zubni implantati?

S obzirom na to da je u pitanju, najjednostavnije rečeno veštački zub, njega je potrebno ugraditi u skladu sa pravilima. A to znači da zubni implant treba da bude ugrađen u viličnu kost, kako bi upravo on i nosio zubne krunice.

Da pojednostavimo, kvalifikovani stručnjak, odnosno diplomirani stomatolog će biti u obavezi da ispoštuje sve faze ugradnje ovih elemenata. Naime, nepisano je pravilo da prvo stomatolog ugrađuje zubni implant u kost, a pacijentu da je da koristi privremenu protezu ili ugrađuje privremenu krunicu.

Prva faza ovog postupka bi trebalo da traje oko tri meseca, do maksimalnih šest meseci. U principu trajanje te faze zavici samo od toga kojom brzinom će impant srasti, posle čega se pristupa finalizaciji.

Naravno da ukoliko pacijent nema nijedan zub u vilici, potrebno je primeniti nešto složenije rešenje, a o čemu će on svakako da se posavetuje najpre sa nadležnim stomatologom.

Koje su prednosti korišćenja implanata?

Kao i svaka tehnika za sanaciju različitih stomatoloških problema, tako i ugradnja ovih elemenata ima svoje prednosti.

Osnovna prednost je vezana za estetiku, a zatim i za kvalitet života, jer zubni implanti omogućuju svakom pacijentu da bez ikakvih smetnji nastavi normalno da funkcioniše.

Prednost je i to što prilikom ugradnje implantata, a ukoliko samo jedan zub nedostaje, dolazi do toga da nema potrebe susedni zubi da budu brušeni, kao što je to slučaj kod ugradnje takozvanih mostova.

Takođe se prednošću korišćenja ove tehnike može smatrati i to što će biti zdrave kosti zaštićene, a i što se očekuje da zubni implantati traju dugi niz godina. Takođe, pacijent neće imati nikakve poteškoće dok jede i dok obavlja uobičajene aktivnosti.

Ne postoji bojazan da zubni implant ispadne, kao što se to ponekad može desiti sa krunicom. Isto tako pacijent će zahvaljujući ugradnji ovih elemenata nastaviti nesmetano da funkcioniše, a istovremeno će zadržati potpuno isti oblik lica.

Zahvaljujući tome što će biti ugrađeni zubni implantati, zdravi zubi koji su oko njih će biti dodatno zaštićeni, jer neće biti moguće da se pomeraju usled nepostojanja zuba.

zubar3

Da li ima nedostataka konkretna tehnika?

Ukoliko postoji tehnika sanacije u stomatologiji, koja ima minimalne nedostatke, onda je to sigurno ugradnja implanta.

Prema statistici, uspešnost ovog procesa je čak 95 procenata, tako da slobodno možemo reći da su zubni implantati u većini slučajeva najbolje rešenja.

Svakako je neophodno da se svaki pacijent pojedinačno posavetuje sa odabranim stomatologom, koji će mu i predložiti najbolje rešenje za njegovu situaciju.

Gde pacijenti mogu zahtevati ugradnju implanata?

Iako bi trebalo da svi stomatolozi budu upoznati sa postupkom sprovođenja ove tehnike, činjenica je da zubni implantati ne mogu biti ugrađeni u svakoj stomatološkoj ordinaciji. Uzevši u obzir da se radi o relativno novoj tehnici, to je potrebno i da nadležni stomatolog ima dovoljno znanja i iskustva, te da može da sprovede sve korake, koji su predviđeni.

Naime, prvo pacijent mora da dostavi stomatologu digitalni Ortopan snimak vilice, koji ne sme da bude stariji od šest meseci. Zatim će stomatolog izvršiti predviđeni pregled, a kojom prilikom mora da se upozna sa stanjem zuba i vilice pacijenta.

Na osnovu pomenutog snimka i pregleda će stomatolog biti u prilici da proceni kakva je anatomija potporne strukture kosti vilice pacijenta i njen kvalitet.

Odmah nakon toga će on da isplanira, korak po korak celokupan proces lečenja. A tom prilikom će definisati i da li zubni implantati mogu i treba kod tog pacijenta da budu ugrađeni, te će svakako to i predočiti pojedincima. Naravno da će biti u obavezi da sasluša koje sve zahteve pacijent ima, te da se njima maksimalno i prilagodi koliko god je to moguće.

Postoje slučajevi i kada stomatolog treba da doda veštačku kost, da bi zubni implantati bili još čvršći. Podrazumeva se da će sve to on objasniti pacijentu, ukoliko bude bilo neophodno.

A kada sve to bude bilo uzeto u obzir, stomatolog će odlučiti i koji sistem zubnih implanata je potrebno da ugradi kod tog pacijenta.

Da ne bi bilo nikakvih neprijatnosti, svaki pacijent će prethodno da bude informisan i o postupku sprovođenja ove procedure, te o svim ostalim detaljima. A primarno se misli na cenu konkretne usluge, kako bi pacijent imao sve relevantne informacije.

Ukratko rečeno, potrebno je da stomatolog nakon svega toga izvrši svaki korak, koji ova procedura predviđa. A to znači da će ugraditi implantni šraf, ukoliko zub ne postoji, odnosno prvo će izvaditi zub, pa onda ugraditi taj šraf.

Potrebno je minimum tri meseca, a često i do 6 meseci da zubniimplantati srastu sa kosti, a u tom periodu obično pacijent koristi ili zubnu protezu ili privremenu krunicu.

Nakon što prođe taj period i zubni implant sraste sa kosti, na njega će biti postavljen ili most ili krunica, a što je obično 7 do 15 dana nakon toga.

Finalizacija ovog procesa je vrlo jednostavna, te se očekuje da pacijent kontaktira stomatologa nedugo nakon postavljanja mosta, krunice ili proteze u skladu sa pravilima, a ako bude imao bilo kakvu nelagodnost. Stomatolog će te poteškoće da otkloni u kratkom roku i tako omogući pacijentu da bez ikakvih smetnji nastavi da obavlja svakodnevne aktivnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *