Sve o lovu na šarana

ribolovacka oprema

Pecaroši često koriste dubinsku metodu kako bi ulovili šarana, posebno u sitacijama mada je šaran nastanjen nešto dalje od same obale. Prethodno pomenuta ribolovačka oprema ne može u ovakvim situacijama da posluži.

U okviru dubinske opreme razlikuje se nekoliko tipova, jer recimo na sam kraj opreme može da se stavi opterećenje.

Razlikuje se i oblik olova koji se korosti, pa tako se u tekućim vodama koristi pljosnato olovo, a okruglo se preporučuje u stajaći vodama. Ako želite pored mamca u vodu da dostavite i malo hrane, onda koristite ribolovačku opremu koja ima i hranilicu, odnosno posudu koja za tu svrhu služi. U htanilicu treba staviti hranu koja će se rastvoriti tek kada u vodu dospe, a tako će privući pažnju ne samo šarana, već i drugih riba.

Koju ribolovačku opremu koristiti?

Imajte uvek na umu da je šaran veoma oprezna riba. Zato se uvek bira teža ribolovačka oprema i to naročito u sitacijama ako znate da možete uloviti većeg šarana ili da se veće ribe ove vrste na određenom mestu nastanjuju. Birajte ribolovački štap dužine između 3 i 3,9 m. Ako tokom lova koristite metodu plovkarenja, onda štap može da bude i duži. Kod dubinske metode težina bacanja treba da bude između 60 i 150 g, dok kod plovkarenja između 20 i 60 g.

Posebno povedite računa o debljini kanapa, jer ona može da bude presudna tokom prolećnog ribolova kada su mogući i laganiji i finiji ulovi. Stoga koristite najlo debljine 0,25 mm, a u vreme leta možete koristiti i najlon debljine 0,35 mm i sigurni smo da nećete pogrešiti, čak i ako se ukase prilika da ulovite kapitalca.

Ako koristite mamac koji je biljnog porekla, onda upotrebljavajte udicu koja ima veliki luk. Udica manjeg luka preporučuje se za žive mamce. Iskusni ribolovci znaju da se na ceni udice nikako ne treba štedeti, kao da je sada dostupna ribolovačka oprema online shop gde se može nabaviti presudna oprema za dobar ulov.

Mamci za šarana

Kada je o mamcima za šarana reč, birajte raznovrsan jelovnik, jer brojne varijante mogu poslužiti. Za vreme proleća i tokom jeseni bolje je da se koristi mamac životinjskog porekla, pa će dobro poslužiti gliste, crvi, rovci i druge slične životinjice.. Ako pak ne biste u proleće da koristite životinjske mamce, onda je preporučljivo koristiti kukuruz šećerac.

U zimskim mesecima najbolje je da se koristi meso iz konzerve koje je na kokice iseckano. Krajem proleća i za vreme leta savetuje se upotreba boljnih mamaca, a među najrasprostranjenijom biljkom jeste kukuruz koji je dostupan u različitim ukusima i oblicima. Koriste se i mamci od testa koji su se pokazali kao veoma uspešni, a ima ribolovaca koji za mamac koriste i med od jagode.

Posebno je važno izabrati dobru prihranu, jer je šaran riba koja pamti gde je dobila hranu, pa se na to mesto često i vraća. S obzirom na to da šaran nije naučen na slične ukuse u vodi, treba ga navikavati na prihranu. Zato se na određana mesta ova riba uvek vraća, a to i jeste prilika za siguran i dobar ulov.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *