Tajne starih majstora će vam pomoći da izlečite upaljene desni

stomatolog

Upala desni predstavlja infekciju koja je uzrokovana mikroorganizmima koji se skupljaju i onda šire na površini zuba. Ti mikroorganizmi se talože u uvalama između zuba i desni i dalje uzrokuju zapaljenje u desnima i progresivniji gubitak kostiju. Najočigledniji znaci koji mogu da sugerišu da je u pitanju upala desni jesu mekane, crvene i otečene desni, kao i pojava krvarenja desni prilikom pranja zuba.

Sama upala desni se manifestuje kroz zubni plak koji je prepun bakterija ten a taj način oštećuju gleđ zuba. Simptomi koji vam mogu pomoći da prepoznate u ranom stadijumu da je reč o upali desni jesu crvenilo ili krvarenje desni prilikom pranja zuba, korišćenja konca za čišćenje zuba ili prilikom ugriza tvrde hrane, oticanje desni, neprijatan zadah i stalan osećaj ukusa sličan metalu u ustima, kao i duboki džepovi između zuba i desni. Dodatni problem je, paradoksalno, to što i naš imuni sistem koji pokušava te mikroorganizme da pobedi zapravo doprinosi nastanku upale desni, jer je previše agresivan. Može oštetiti desni i zube te omogućiti upravo mikroorganizmima protiv kojih se bori da se nastane u vašoj usnoj duplji.

Tajne savremenih majstora

Zapravo, tajne savremenih majstora i nisu baš tajne. Ti majstori su zubari, a tajne su četkica za zube, konac za zube i tečnost za ispiranje usne duplje. Četkica za zube bi trebalo da menjate na svaka dva do tri meseca, kad se rascveta i postane neupotrebljiva. Koristi se kružnim, laganim pokretima po zubima, jer na taj način skidate naslage na zubima, ali i masirate desni. Obično se preporučuje da četkica bude srednje tvrda. Dalje, konac za zube je idealan alat protiv karijesa, plaka, bakterija, ostataka hrane između zuba koja može da počne da truli i izazove upalu desni, krvarenje, ili klimanje i ispadanje zuba. Kada ste završili sa četkicom i koncem, sledi ispiranje usta različitim tečnostima, vodicama za neutralizaciju drugih bakterija. Kod tečnosti za ispiranje usta možete kupiti ili sami napraviti od razlilitih biljaka.

Stare tajne starih majstora

Stare tajne predstavljaju aromatizovan vodice, u mnogim slučajevima čajeve, kojima su se ispirala usna duplja i sprečavala upala desni pre izmišljanja i industrijske proizvodnje breniranih tečnosti za ispiranje usta. Navešćemo samo neke vodice kućne radinosti koje su naše bake i njihove bake koristile. Jedan od recepata sadrži pored vode i zrna od anis, oko 30 grama, koru od cimet 8 grama, karanfilića 8 grama, ulja ili esencije od nane 8 grama i rakije ili alkohola 20% rastvora. Sve to pomešati i ostaviti da odstoji 8 dana, potom ocediti. Taj rastvor ili sa malo mlake vode razblažiti i ispirati usta ili nakvasiti tufer i istrljati desni pre spavanja. Sledeći recept glasi da se oko 50 grama biljke ratanije (i mi smo morali da guglamo, a potiče iz Perua) skuva u litri vode oko pola sata. Kad ocedite, toj tečnosti se doda ljuta rakija ili slabiji alkohol. Isto ispirate ili premazujete desni. Ukoliko želite da se držite lokalnih biljaka tu je i tinkturabele rade koja utiče na desni tako što ih jača i čini čvršćim te upala desni postaje stvar prošlosti. Za kraj, tu su i čajevi od kamilice, nane, žalfije i zelenog čaja koji ne samo da štite zube, uništavaju bakterije u ustima, a pomažu dobrim bakterijama koje imamo u usnoj duplji, pomažu i desnima da budu zdravi i jaki.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *