Toplotne pumpe – rešenje za sve one koji vode računa o svom novcu i okolini

toplotne pumpe

Svi već odavno znamo koliko električne energije troši TA peć, ili elekrični kotao kako bi nama bilo toplo. I svi se hvatamo za glavu kada stignu računi za struju u zimu.

Na sreću, postoji alternativa! Danas su sve popularnije tzv. toplotne pumpe koje su se pokazale da su do 6 puta efikasnije u odnosu na ostale vrste grejanja na struju!

Koje su karakteristike dobre toplotne pumpe

Osnovna karakteristika toplotne pumpe je da za 1 kW utrošene energije oslobodi 6 kW toplotne. Poređenja radi za npr. TA peći je potrebno za rad 6 kW, a u najboljem slučaju proizvede isto toliko toplotne energije. Što znači da su toplotne pumpe čak 6 puta efikasnije od TA peći, a u to ćete se uveriti već kada dobijete prvi račun za struju!

Druga važna osobina ovih pumpi je to što one koriste prirodne izvore energije da bi stvorile toplotnu. To znači da korišćenjem toplotnih pumpi nećete uticati na zagađenje svoje okoline, a pritom možete koristiti obnovljive izvore energije poput Sunčeve, ili energije vetra.

Za one koji imaju svest o očuvanju naše planete toplotne pumpe su odlično rešenje: em štede vaš novac, a sa druge strane ne zagađuju okolinu.

Na koji način rade toplotne pumpe

Toplotne pumpe rade po obrnutom principu u odnosu na frižider. Odnosno, za razliku od frižidera koji prenosi toplotu iz unutrašnjosti ka spolja, toplotne pumpe izvlači toplotu iz okoline i prenosi je u objekat.toplotne pumpe

Takođe, ove pumpe kao i frižider imaju rashladno sredstvo koje apsorbuje toplotu iz okoline (vazduha, zemljišta ili podzemnih voda), kompresuje je i takva energija se zatim koristi za održavanje temperature u objektu. U svakoj pumpi obavljaju se 4 procesa: isparavanje, kompresija, kondenzacija i ekspanzija.

Za vreme isparavanja hladni rashladni fluid uzima toplotu iz okoline i prelazi u gasovito stanje. Potom, u procesu kompresije se gas kompresuje, ondosno molekuli fluida se pod pritiskom približavaju što dvodi do povećanja temperature fluida. Ovakav fluid odlazi u grejni sistem gde se hladi i kondenzuje.

U poslednjoj fazi tzv. ekspazioni ventil snižava pritisak fluida, tako da on može ponovo apsorbovati toplotu iz okoline.

Toplotne pumpe u rashlađivanju prostora

Iako sam naziv „toplotne pumpe“ asocira da one imaju ulogu samo u grejanju prostora, neki modeli mogu i hladiti. Ovakva karakteristika je savršena za letnje dane, jer kupovinom ovakve toplotne pumpe ne morate da razmišljate o kupovini klima uređaja (koji između ostalog imaju negativan efekat na okolinu).

Pojedini modeli imaju tzv. sistem ventilokonvertora koji toplotu iz prostora preuzima i usmerava u zemlju pomoću geosondi ili površinskih kolektora.

U procesu hlađenja kondenzator služi da prenese toplotu iz prostorija na fluid koji isparava i kompresuje se. Potom fluid dospeva do kondenzatora i tu se toplota sa fluida predaje zemlji.

Prostorije se mogu hladiti aktivno ili pasivno. Aktivno hlađenje podrazumeva hlađenje na način na koji smo već opisali. Pasivno hlađenje je moguće kada je toplota u prostoriji veća u odnosu na zemlju.

Ovaj proces ne zahteva aktivaciju kompresora i štedi energiju. Međutim, aktivno hlađenje je efikasnije ukoliko želite za kratko vreme da postignete nižu temperaturu u prostorijama u odnosu na spoljašnju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *