Trudnoća po nedeljama – kako se računa i zašto je to važno?

sperium-2505954_1280

Trudnoća po nedeljama počinje da se računa pre nego što do začeća uopšte dođe. Otuda ovaj način računanja može biti zbunjujući za žene koje su prvi put trudne. Osnovni razlog je što se datum začeća ne može sa sigurnošću utvrditi pa se primenjuje jedan uopšteni obrazac.


U skladu sa tim, prva nedelja trudnoće je nedelja u kojoj žena ima menstrualni ciklus i od ove tzv. nulte nedelje počinje da se računa trudnoća koja traje 40 nedelja, odnosno 280 dana ili 9 meseci. Deli se na tri trimestra i svaki od njih broji po tri meseca.

Prvi trimestar obuhvata prva tri meseca trudnoće od 1-13 nedelje. Drugi trimestar obuhvata 4, 5 i 6. mesec trudnoće, odnosno period od 14-27 nedelje trudnoće. Treći trimestar obuhvata 7, 8 i 9. mesec trudnoće, tačnije period od 28-40 (42) nedelje trudnoće.
Upravo iz razloga što se tačan datum začeća ne može utvrditi, ne može se utvrditi ni tačan datum porođaja. Otuda trudnoća može trajati i 41. nedelju i u tom periodu porođaj se može očekivati svakog trenutka, a 42. nedelja označava zvanični kraj trudnoće.
Međutim, treba imati u vidu da se retko koja trudnoća iznese do punih 40 nedelja. Porođaj se može dogoditi čim trudnica uđe u 9. mesec što je 38 nedelja trudnoće. Od ove nedelje, tačnije od 39. nedelje trudnoće smatra se da je beba rođena u terminu.
Svaka nedelja je specifična i značajna za pravilan rast bebe usled čega je prenatalna nega izuzetno važna od samog početka trudnoće. Stručnjaci preporučuju da sa negom i brigom o zdravlju treba početi i pre nego što se trudnoća dogodi. Otuda treba prestati sa svim lošim navikama i posvetiti se zdravom načinu životu.
Informišite se kod svog lekara šta sve donosi trudnoća po nedeljama kako bi sebi i svojoj bebi obezbedili najbolju negu.

2.nedelja trudnoće – da li ste spremni da postanete mama?

2. nedelja trudnoće je nedelja u kojoj se izdvaja dominantni folikul u kome se razvija jedna zrela jajna ćelija. Ovo je nedelja neposredno nakon vaše poslednje menstruacije i vaše telo počinje da se priprema za ovulaciju.
Materica je spremna za dolazak oplođenog jajašca a kada je do začeća zaista došlo ne može se sa sigurnošću znati. Pre svega zato što spermatozoidi mogu preživeti u materici od 3-5 dana, usled čega se datum intimnih odnosa ne mora poklapati sa datumom oplodnje.
Osim toga, neke žene imaju neredovne cikluse ili ne znaju kada ovuliraju. Zbog toga se i pribegava računanju trudnoće od prvog dana poslednje menstruacije.
U 2. nedelji trudnoće možete primetiti promene u cervikalnoj sluzi, kao i bazalnoj temperaturi vašeg tela. Cervikalna sluz postaje gusta i lepljiva a količina se povećava kako se bliži ovulacija.
Bazalna temperatura je temperatura koja se meri ujutru, odmah nakon buđenje i to bez ustajanja iz kreveta. Bazalna telesna temperatura pada na najnižu tačku neposredno pre ovulacije a zatim raste za oko pola stepena čim dođe do ovulacije. Porast bazalne temperature 18 dana nakon ovulacije može biti simptom rane trudnoće.
Dakle, 2. nedelja trudnoće je nedelja kada ste spremni da postanete mama i pravo je vreme da povedete račun o svom i zdravlju vaše bebe. Možete početi da pijete folnu kiselinu i druge prenatalne vitamine po preporuci lekara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *