Vantelesna oplodnja

ivf-1514174_640

Mnogo je razloga zašto jedan mladi bračni par, uprkos čestim pokušajima, ne uspeva da začne potomstvo. Njihova iskustva su mnogobrojna i raznolika.

Kako lekari savetuju, trenutak da im se obratite je ukoliko je prošlo godinu dana u pokušajima, a do začeća još uvek nije došlo.

Prepreke zbog kojih ne dolazi do začeća se mogu javiti i kod muškaraca i kod žena. Kod muškaraca je to obično nizak broj ili izostanak spermatozoida kao i slab kvalitet spermatozoida, a kod žena hormonalni disbalans, oštećeni ili blokirani jajovodi, endometrioza. U 5 do 15% slučajeva uzroci mogu biti nepoznati, odnosno nije moguće utvrditi organski uzrok neplodnosti.

Pregledi i priprema

Ukoliko odlučite da prođete kroz ceo postupak zvan vantelesna oplodnja, trebalo bi da znate da mu prethodi opsežna priprema.Ta priprema se sastoji iz niza razgovora, detaljnih ultrazvučnih i ginekoloških pregleda, hormonskih i drugoh analiza. 

Na taj način lekari formiraju kompletnu sliku vašeg individualnog slučaja, što im omogućava da naprave što specifičniju i delotvorniji plan. Planovi terapije koji se donose su pojedinačni za svaki par. On se pravi na osnovu mnogih parametara, uključujući i karakteristike ženinog ciklusa.

Metode vantelesne oplodnje

Kada kažemo vantelesna oplodnja mislimo na postupke koji se sprovode sa ciljem ostvarivanja trudnoće. Tim medicinskim postupcima se jajne ćelije i embrioni tretiraju izvan tela.

U cilju postizanja trudnoće, koriste se različite metode:

  • Klasičan IVF
  • ICSI – intracitoplazmatsku injekciju spermatozoida
  • IVM – in vitro maturaciju jajnih ćelija
  • MICSI – poseban metod izbora spermatozoida morfološkim pregledom pod velikim uvećanjem
  • PICSI – izbor spermatozoida na osnovu testa hijaluronidaze
  • TESE – tehnike biopsije i ekstrakcije spermatozoida iz testisa u slučajevima kada ih nema u ejakulatu
  • Oplodnja doniranim jajnim ćelijama, spermatozoida ili embrionima
  • Surogat majčinstvo

Najčešće se primenjuju klasični IVF, ICSI – intracitoplazmatsku injekcija spermatozoida, kao i IVM – in vitro maturaciju jajnih ćelija.

IVF je postupak pri kome se jajne ćelije oplođuju spermatozoidima izvan tela („in vitro“ – u staklu). Zbog toga je veoma važno praćenje menstrualnog ciklusa žene kao i stimulacija ovulacije i prikupljanje jajnih ćelija. Na taj način se stvaraju uslovi za njihovo spajanje sa muškim polnim ćelijama u laboratorijskim uslovima. Kultivacija oplođene jajna ćelije, zigota traje 2 do 6 dana u medijumu, a on se zatim se plasira u matericu. Cilj je ostvarenje uspešne trudnoće. 

Nekoliko je faza koje se mogu uočiti: pripremna faza, faza primene lekova za stimulaciju ovulacije, faza prikupljanja polnih ćelija, faza fetilizacije, faza embriotransfera i na kraju utvrđivanje postojanja trudnoće.

ICSI – intracitoplazmatska injekcija spermatozoida, je tehnika pri kojoj se jedan spermatozoid direktno ubrizgava u citoplazmu jajne ćelije. Na taj način dolazi do oplodnje jajne ćelije i nastanka embriona.

Metoda je naročito pogodna kada parovi kao uzrok neplodnosti imaju mušku neplodnost. Ta metoda je razvijena 1991. godine, jer je klasični IVF postupak je do tada davao loše rezultate u ovakvim slučajevima. Njena prednost je u tome što nije potrebno da se obezbedi veliki broj spermatozoida.

IVM metoda podrazumeva proces tokom koga se jajne ćelije prikupljaju iz jajnika dok su jos uvek „nisu zrele“. Završna faza njihovog sazrevanja se odvija u laboratorijskim uslovima. 

Zbog toga u ovom slučaju žena ne mora da se podvrgava stimulaciji jajnika kao kod IVF metode. U ovom slučaju stimulacija minimalna, što znači manje hormonskih lekova. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *