Varanje na ispitima – 3 najpopularnije metode

ispit

Imati visoko obrazovanje je danas nešto što se sve više podrazumeva, a diploma fakulteta ili više škole trebalo bi da pruži mnogo više mogućnosti nego diploma srednje škole.

Često se, ipak, dešava da iza diplome ne stoji i adekvatno znanje i da iz godine u godine dobijamo sve više školovanih mladih ljudi koji nisu isključivo svojim radom i znanjem došli do završetka studija.

U stisci sa vremenom i zbog drugih planova koji ne podrazumevaju učenje, mnogi studenti pribegavaju alternativnim rešenjima za polaganje ispita. Neki prosto ne vole da uče, ali žele da imaju tu famoznu diplomu, a neki imaju problem samo sa određenim ispitima, pa taj jedan ili dva, koji ih muče, pokušavaju na drugi način da polože. Metode kojima se služe su različite, ali nekoliko njih su najpopularnije, a mi predstavljamo 3 najčešće.

Puškice su uvek aktuelne

Mnogi studenti su u stanju da sate i sate provedu mehanički ispisujući puškice umesto da to vreme preusmere na kvalitetan rad. Drugi samo ključne formule ili podele napišu sebi da imaju kao podsetnik na samom ispitu. I jedni i drugi rizikuju da budu uhvaćeni, a pored toga što će im biti oduzete puškice, može im se poništiti sam ispit i zabraniti izlazak na sledeći rok, što zavisi od samog profesora.

Pored papirića nekad i telo bude „ukrašeno“ gradivom koje je teško zapamtiti, a posebna pažnja tad se obraća na garderobu koju će student nositi na samom ispitu. Treba, ipak, voditi računa o tome da npr. dugi rukavi mogu biti sumnjivi na više od 30 stepeni. Čest slučaj je i razmena puškica, pa čak i kupovina od starijih kolega koji su taj ispit već položili.

Prepisivanje od kolege

Ovaj metod varanja na ispitima je popularan i u srednjoj, pa i u osnovnoj školi i ne traži mnogo truda ni priprema. Potrebno je samo da imate sreću da kolega pored ili ispred ima istu grupu pitanja, kao i da tom istom kolegi ne smeta što prepisujete od njega, pa da vas, ukoliko primeti da „bacate oko“ na njegov rad, ometa u tome i prikriva rad. Prepisivanje nije pouzadana metoda za prolaz na ispitu, u situaciji ste da se oslanjate na tuđe znanje, koje možda nije adekvatno, a rizikujete i da profesor uoči iste radove tokom pregledanja, ali je jedino što vam ostaje ako se bolje niste pripremili.

Iznajmljivanje bubica

Ovo je pojava koja je sve češća među studentima. Oni kojima je jednom pošlo za rukom da polože ispit na ovaj način, teško mogu da kažu ne sledeći put, pa čak zaborave i na svu tremu i strah koji su osećali prvi put. Iznajmiti bubicu za polaganje ispita je jednostavno i lako, a čak ne i previše skupo, a, ukoliko će vam sve diktirati prijatelj, nemate nikakvih dodatnih troškova. Oglase u kojima se bubice nude po povoljnim cenama možete naći na internetu, ali i na svakoj banderi ili drvetu u blizini fakulteta.

Na fakultetima postoje ometači signala za telefone koje profesori uključuju tokom trajanja ispita, ali i tu su se dovitljivi studenti snašli. Postoji paket opreme koji uključuje toki-voki aparat koji radi na različitim frekvencijama od mobilnog, pa se nesmetano može varati. Uz bubicu može se iznajmiti i olovka s kamerom, pa na taj način pomagač može videti pitanja koja ste dobili na ispitu, bilo da je pismeni ili usmeni ispit u pitanju.

Kazne

Kazne za ovakva podvale na ispitima obično nisu simbolične. Studentima preti zabrana izlaska na nekoliko narednih rokova, zamrzavanje godine, ali sve to ih ne sprečava da i dalje varaju i smišljaju nove načine da lakšim putem dođu do ocene u indeksu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *