Važnost zalivanja fisura u stomatologiji

 

Zalivanje fisura je u stomatologiji najvažnija procedura za zaštitu zuba naročito mlečnih ali i stalnih.

Kada je u pitanju zaštita, ona se prevashodno odnosi na sprečavanje nastanka kamenca ili njegovog daljeg širenja na zdravom zubu. Zub je u osnovi sačinjen od većih i manjih bočnih i unutrašnjih udubljenja, sva navedena udubljenja se jednim imenom nazivaju fisure.  Upravo zbog njihove konfiguracije, najviše su podložne za zadržavanje mikroorganizama i stvaranja zubnog plaka.

Adekvatna prevencija stvaranja upornog karijesa

Kada je u pitanju prevencija karijesa mlečnih zuba, veliku ulogu u načinu sprovođenja imaju roditelji. Deca uglavnom slede primere svojih roditelja, stoga je potrebna pravilna nega usne duplje, zuba i desni. Redovnim pranjem zuba koje u sebe uključuje korišćenje mekših četkica i pasta sa dodatkom fluora, pospešiće dugotrajnost mlečnih zuba. Koliko je važno sačuvati dugo mlečne zube zdravim sve do njihov samostalnog ispadanja, ogleda se u činjenici normalnog i uravnoteženog razvoja vilice. 

Deci ne bi trebalo davati previše hrane sa dodatkom veštačkih šećera, kao što su čokolade. Takođe ih treba naučiti pravilnom žvakanju hrane, naročito tvrde, na taj način se vilica čini jačom. Decu trebamo učiti zašto je bitno dugotrajno i pravilno žvakanje tvrde hrane, upravo zbog toga što žvakanje predstavlja prvi vid varenja. 

Na koji način se zubi pripremaju za postupak zalivanja fisura

Pre svake stomatološke intervencije, savetuje se pranje zuba kako bi stomatologu dalji postupak čišćenja zubne površine bio olakšan. Da bi se zalivanje obavilo što efikasnije, nakon čišćenja zubne površine nanosi se vezivno sredstvo u vidu kiseline. Nakon par sekundi, nanosi se zalivač. Sam metod nanošenja kiseline i čišćenje zuba uz blagu kompresiju vazduha nije bolan. Savetuje se par sati bez pića i jela kako bi se što bolje zalivač primio na samu fisuru. Ovaj metod se pokazao kao delotvoran u smislu poboljšanja daljeg kvaliteta mlečnog zuba. Iako se zahvat često izvodi na mlečnim zubima, nije redak slučaj primene i na stalnim. Ovde je potrebno znati da zalivanjem fisura ne treba zanemariti redovno održavanje oralne higijene. Prilikom konzumiranja hrane i redovnog pranja zuba, zalivak će se vremenom trošiti, što svakako znači da se on mora obnoviti. 

Zalivanjem fisura štitimo zub od karijesa – zabluda ili istina

Preventivni pregledi zubara sprečiće pojavu karijesa ili nakon njegove lokalizacije sprečiti dublje širenje i potpuno krvarenje zuba. Savetuje se odlazak na svaka tri meseca, usled čega će se stvoriti jedan kontinuitet u sticanju odgovornosti. Zalivanje fisura nema  nikakav štetan efekat po naše zdravlje, pri čemu se dejstvo ogleda u samoj prevenciji. Usporavanje karijesa upravo nastaje navedenim tretmanom. Na mestu postavljanja zalivka uglavnom nema nastajanja daljeg karijesa, što ne znači pojavu na drugoj površini zuba. 

Redovne kontrole stomatologa produžiće trajnost samih fisura, jer može doći do njihov delimičnog ispadanja što se svakako naknadno može zaliti. Potrebno je deci usaditi važnost pravilnog održavanja higijene usne duplje, jer sam karijes uvek može nastati ako fisure nisu zalivene. Kako su bočni zubi najviše podložni razvoju karijesa, savetuje se njihovo zalivanje. Bočni zubi se inače brže kvare upravo zbog njihovog položaja u usnoj duplji i mogućnosti dužeg zadržavanja hrane. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *