Više ispita u jednom roku: kako se izboriti sa ovom situacijom?

knjige

Svaki student se bar jednom u životu susreo sa situacijom da u jednom ispitnom roku mora da da veći broj ispita. Obično je taj rok septembarski, jer do tada sudenti uvek odugovlače, jer znaju da imaju vremena, da imaju rokove, pa onda nisu ni svesni kakav problem sebi mogu da naprave. Ne polagati ispite na vreme i ne iskoristiti sve rokove velika je greška i veliki propust. Naime, studenti često propuste zimske ispite rokove, jer su tada praznici, pa im je teško da uče. U letnjim ispitnim rokovima su često na odmorima, spremaju se na more. I onda im ostaju samo dva poslednja ispitna roka, kada definitivno moraju da se suoče sa ne tako jednostavnom situacijom.

Napraviti dobar plan

Sve je moguće, to treba da znate. Moguće je da položite i četiri ispita u jednom roku, pa čak i pet ispita. Sve zavisi od vas. Na početku je jako važno da napravite vrlo dobar plan. Znači, procenite sebe koliko možete. Zapravo bi u ovom slučaju sebi trebalo da postavite i malo veće ciljeve. Ukoliko ste planirali da date četiri ispita, vi prijavite pet i krenite entuzijastično da spremate svih pet. Sve je stvar organizacije. Odredite sebi vreme za učenje određenih predmeta. Na primer ustanite ranije ujutru i učite do 12 najteži predmet. Ujutru je najbolje da se uči i ujutru ćete najlakše usvajati znanje. Zatim, nakon toga napravite vrlo kratku pauzu, a zatim krenite da do četiri sata spremate drugi predmet. Zatim opet napravite pauzu i onda uveče uzmite da učite najlakši predmet koji imate. Pred spavanje prelistajte malo gradivo. Najteže predmete rasporedite na što veći broj dana, a lakše predmete počnite da spremate nekoliko dana pred sam ispit.

Fokusirati se samo na učenje

U ovim situacijama nema izlazaka, druženja sa prijateljima, porodicom i slično. U ovim situacijama ne treba mnogo vremena da provodite na internetu i društvenim mrežama. Niste ni svesni koliko društvene mreže oduzimaju vremena i snage. Udubite se u istraživanje društvenih mreža i apsolutno zaboravite sve ono što vaš čeka. Čim ste duže na internetu gubite koncentraciju, posle toga vam se ne uči, niste zadovoljni rezultatima koje ste postigli u toku tog dana, pa onda padate u blagu depresiju, jer nećete sve stići. Isti je slučaj i sa izlascima. Naime, vi gubite značajno vreme kada izlazite, jer to vreme možete da iskoristite da spremite ispite. Zato bar u tom periodu bi vaši prijatelji trebalo da vas razumeju.

Koristiti i nelegalna sredstva

Kada baš ne možete da napravite dobar plan i zaista nemate mnogo vremena, jedan od načina da položite ispite jesu i bubice za ispit. Da li ste nekada imali priliku da vidite kako funkcionišu bubice za ispit. Bubice za ispit su vrlo jednostavne, dobijate telefon, bateriju i slušalicu, koja je neprimetna. Sve što je potrebno jeste da zamolite nekoga ko se razume u to vaše gradivo, najbolje bi bilo nekog kolegu. Taj vaš kolega će se nalaziti sa druge strane „žice“ i čitaće vam sve ono što vam je potrebno.

Ukoliko se zaista nalazite u takvoj situaciji da morate da položite u tom roku, a pored toga imate i gomilu drugih ispita, onda  su bubice za ispit definitivno rešenje koje morate da iskoristite. Ne preporučuje se da stalno koristite bubice za ispit, ali u ovim situacijama je donekle opravdano.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *