Visoka temperatura kod dece – kako prepoznati rizičnu situaciju?

cold-1947995_640

Visoka temperatura kod dece je česta pojava. Dobra vest je da deca mnogo bolje podnose visoku temperaturu od odraslih i u najvećem broju slučajeva nema razloga za paniku i zabrinutost. Od rođenja do puberteta, povišene temperature su pratilac dečijeg odrastanja i predstavljaju pokazatelj da se organizam bori od infekcija. Zato temperature do 38°C ne treba obarati.

Infekcije praćene temperaturom su posebno česte kada dete krene u kolektiv odnosno vrtić ili školu, te roditelji imaju utisak da je dete više bolesno nego zdravo. Ali sve je to normalna pojava. Deca jednostavno razmenjuju viruse i bakterije među sobom što će ih učiniti otpornijim u kasnijem periodu. Međutim, povišenu temperaturu treba razlikovati od visoke temperature a posebno od one koje zahteva hitno reagovanje.

Kako pravilno izmeriti temperaturu i kada uključiti lekove

Temperatura se može meriti aksilarno, oralno ili rektalno. Aksilarno je merenje temperature ispod pazuha. Toplomer je potrebno postaviti u centar pazušne jame a ruku blago pritisnuti uz telo. Oralno merenje podrazumeva merenje temperature u ustima, dok rektalno merenje predstavlja merenje temperature rektuma. Za bebe je najpraktičnije rektalno merenje, traje do 2 minuta i ujedno je najpreciznije s tim što pokazuje 0,5 stepeni više u odnosu na aksilarno merenje.

Kada se temperatura meri aksilarno, vreme merenje iznosi do 5 minuta. Za ovo merenje mogu se koristiti toplomeri sa galijumom ili digitalni toplomeri koji su brži i obično se oglašavaju zvučnom ili svetlosnom vibracijom kada je merenje završeno. Za merenje temperature postoje i posebne trake koje se prislanjaju na čelo i očitavaju temperaturu tela a postoje i ušni toplomeri, kao i bezkontaktni toplomeri.

Normalna temperatura za decu je do 37°C. Temperatura do 38°C smatra se blago povišenom i ne zahteva obaranje, ali je potrebno pratiti situaciju i opšte stanje deteta. Temperatura preko 39°C smatra se visokom i podrazumeva davanje lekova i preduzimanje drugih mera za njeno snižavanje kao što je tuširanje ili orošavanje mlakom vodom.

Ukoliko dete drhti a šake i stopala su hladni, dete ne treba rashlađivati vodom već potpuno raskomotiti a šake i stopala zagrejavati trljanjem i masiranjem. Hladna periferija je znak da temperatura još uvek raste.

Za obaranje temperature kod dece, od lekova koriste se paracetamol i brufen (antipiretici) a nikako lekovi iz grupe salicilata, kao što su andol, acetisal, aspirin i drugo, jer mogu imati štetne posledice. Lek se dozira prema uputstvu ili preporuci lekara.

Visoka temperatura kod dece koja zahteva hitnu lekarsku pomoć?

U najvećem broju slučajeva povišena ili visoka temperatura kod dece se obara davanjem lekova i tuširanjem. Međutim postoje situacije kada se temperatura ne može oboriti i kada je potrebno potražiti lekarsku pomoć. Ukoliko je beba mlađa od 3 meseca i ima visoku temperaturu poseta lekaru je obavezna. Ostale situacije kada je potrebna hita lekarska intervencija su:

  • ukoliko je beba mlađa od 6 meseci sa temperaturom preko 38°C
  • ako je opšte stanje deteta loše (pospano, uznemireno, letargično) a temperatura prelazi 38.5 °C
  • ako temperatura prelazi 40°C bez obzira na uzrast deteta
  • ukoliko beba pokazuje znake dehidriranosti (ne mokri, plače bez suza, upale oči, suva usta, uvećana fontanela)
  • ako beba ili dete boluje od hroničnih boleti srca, bubrega i druga neurološka stanja
  • ako je dete ranije imalo fras (febrilne konvulzije)
  • ukoliko temperatura ne može da se snizi ni pored davanja lekova i rashlađivanja

Lekarsku pomoć je takođe potrebno potražiti ukoliko dete odbija da jede, ne može da spava, smeta mu svetlost, ima ukočen vrat, bolno grlo ili uši, probleme sa disanjem, povraćanje, osip, proliv. Svakako, dete treba što pre odvesti lekaru ukoliko se stanje pogoršava, pa čak i ako je temperatura spala ali dete i dalje izgleda loše i bolesno.

Dakle, visoka temperatura ne zahteva uvek hitnu posetu lekaru, ali su konsultacije neophodne i poželjne. Roditelji mogu pozvati izabranog lekara ili dežurni centar, opisati simptome i zatražiti preporuku. Mišljenje i savet lekara može umiti roditelje ili uputiti na dežurnu bolnicu u situacijama kada je potrebno brzo reagovati i sprečiti neželjene posledice.

IZVORI:

https://patient.info/childrens-health/fever-in-children-high-temperature

https://raisingchildren.net.au/babies/health-daily-care/health-concerns/fever

https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-bring-down-baby-fever#taking-a-temperature

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *