Zašto i kada treba montirati zimske gume

zimske gume

Jedno od veoma važnih i strogo poštovanih pravila, jeste upotreba i montiranje zimskih guma. Na pitanje zašto se one montiraju, najednostavniji odgovor jeste bezbednost, kako onoga ko upravlja određenim motornim vozilom, te njegovih saputnika u istom, tako i svih ostalih učesnika u saobraćaju, bili to vozači, oni koji se voze ili pešaci.

I dok postoje neka saobraćajna pravila kojima i može da se „progleda kroz prste“ ukoliko se prekrše, upotreba zimskih guma je nešto što se strogo poštuje i strogo kažnjava ukoliko nije ispunjeno. O svemu tome, kada se menjaju, zbog čega, ali i kako treba da izgledaju ispravne zimske auto gume, saznaćete u ovom tekstu.

Kada se montiraju zimske auto gume?

Već u trenutku kada spoljašnja temperatura padne ispod 7 stepeni Celzijusovih u plusu, vreme je za montiranje zimskih auto guma. Suštinski, obavezna upotreba ovih auto guma zahteva se u periodu od 1. novembra, pa sve do 1. aprila, ukoliko na putu ima snega i leda, dok se u trenucima kada su putevi čisti i suvi njihovo neposedovanje u nekim slučajevima ne zamera.

U trenutku kada se spoljašnja temperatura spusti ispod 7 stepeni Celzijusovih, menjaju se uslovi na kolovozu, jer su tu već sneg, ledena kiša, bljuzgavica nastala od snega, pa su motornim vozilima potrebne auto gume napravljene od drugačije smeše. To je mekša smeša, koja je slična siliki, a uz to je drugačiji i sam dezen auto gume, jer sadrže veći broj lamela, ali su u paralelni kanali dublji, kako bi mogli bolje da odvode vodu. Samim tim, upotrebom zimskih auto guma, automobili su stabilniji, zaustavna linija je kraća, prijanjanje je bolje.

Jedna od velikih zabluda vlada kada su zimske auto gume u pitanju, a to je postavljanje dve ove auto gume na prednju ili zadnju osovinu. Zapravo, veoma je važno da sva četiri točka imaju zimske auto gume, kako bi automobil bio sasvim siguran i bezbedan za saobraćaj.

Ukoliko ove auto gume postavite na prednju osovinu, onda je moguće da dođe do proklizavanja, da dođe do zabacivanja u stranu motornog vozila prilikom skretanja i vožnje u krivinama, dok samo postavljanje zimskih auto guma na zadnju osovinu može dovesti do toga da auto prokliže i da nesmetano nastavi da se kreće i prilikom kočenja, upravo zbog neposedovanja i prednjih zimskih auto guma. Zbog svega ovoga, veoma je važno da zimske auto gume budu postavljene na sva četiri točka.

Razlike između zimskih i letnjih auto guma

Razlike između zimskih i letnjih auto guma su jasno vidljive golim okom. Već pri prvom pogledu, sam dezen gazeće površine ovih auto guma je sasvim drugačiji, pa tako zimske auto gume imaju znatno izraženije, dublje i šire šare, kako bi se obezbedeilo bolje prijanjanje automobila na površinu po kojoj se vozi, a tu su i brojni sitni kanalzi za odvođenje vode i snega.

Osim toga, zimske auto gume imaju oznake S ili M + S, uz oznaku snežne pahuljice, gde S označava „snow“, dok M + S označava „mud + snpw“, što znači blato i sneg, čime se jasno do znanja svakom vozaču stavlja da se radi o pravim zimskim auto gumama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *