Zašto je potrebno ići redovno kod oftamologa?

opticarske radnje-compressed

Činjenica je da kako godine prolaze, tako je naše telo osetljivije na promene u okruženju, pa je potrebno redovno kontrolisati svoje zdravlje kako biste izbegli potencijalne opasnosti i kako biste ga sačuvali.

Kada govorimo o kontroli zdravlja, treba da imate na umu da je redovan pregled stanja vida od izuzetne važnosti, posebno ako sami primećujete da vam se vid vremenom pogoršao.

Kako da znate da imate probleme sa vidom?

Opšte je poznato da kako starimo vid nam se pogoršava, pa je zbog toga veoma važno ići redovno na kontrole kod svog oftamologa koji će vam tačno reći da li je potrebno da nosite naočare sa određenom dioptrijom ili ne.

Ipak, danas često i mladi ljudi imaju problem sa vidom, neki već od rođenja što je najčešće posledica genetike, neki u adolescenciji, neki u srednjem dobu, a neki tek u poznoj starosti.  Simptome slabljenja vida nekada nije lako prepoznati pa je zbog toga veoma važno da obratite pažnju na sledeća stanja. Ako se prepoznajete u nekom od njih, hitno se obratite svom izabranom doktoru.

Učestala glavobolja

Ukoliko imate učestale glavobolje koje su izuzetno bolne i imate utisak da vam je vid zamućen, odmah se javite svom lekaru. Možda se radi o tzv.okularnoj migreni koja može biti glavni uzročnik gubljenja vida. Ova vrsta migrene se pre svega manifestuje sužavanjem krvnih sudova. Do nje najčešće dolazi usled stresa, povećanog konzumiranja cigareta, nedovoljnog uzimanja tečnosti,  i slično.

Slabljenje određenog dela tela ili ukočenost

Ako vam trni neki deo dela ili osećate da ste već duže vreme ukočeni najbolje bi bilo da i ovom slučaju zatražite stručnu pomoć. Razlog za ovakvo stanje može biti nedostatak nekog vitamina poput magnezijuma, gvožđa, kalcijuma, vitamina D i slično. Međutim, ukoliko pored ukočenosti osećate i gubitak ravnoteže ili vrtoglavicu, ovi simptomi mogu biti povezani i sa stanjem vašeg vida. U svakom slučaju, savetujemo vas da uradite sve moguće analize kako biste bili sigurni o kom uzročniku ovakvog stanja se radi.

Osećate bol u oku

Ako već duže vreme osećate bol, ili neku vrstu pritiska ili neprijatnosti u oku, hitno se javite lekaru, a on će vas dalje uputiti na odgovarajućeg specijalistu. Sam bol u oku može biti posledica neke infekcije ili povrede, a ponekad je povezan i sa sinusima. Najčešće se ovakav problem otklanja tako što  je pacijent na terapiji sa antibioticama neko vreme dok sam pritisak u oku ne prođe. Kako god, trebali biste da odete i kod oftamologa koji će vam možda dati i određenu dioptriju koja je vašem oku potrebna.

Primećujete da ne vidite na blizinu ili daljinu

Tokom životnog doba, vrlo je verovatno da će te u jednom trenutku osetiti da vam je recimo prilikom čitanja nekog teksta potrebno da se približite ili malo udaljite od njega kako biste ga pročitali. U prvom slučaju često se radi o kratkovidosti ili miopiji, a u drugom o dalekovidosti.

U oba slučaja obavezna je kontrola vida. Danas možete i sami bez uputa vašeg lekara svratiti u neku optičarsku radnju gde će vas pregledati njihov oftamolog i dati vam odgovarajuću dioptriju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *