Zašto je važno redovno čišćenje nameštaja?

Prilikom useljenja sve tako lepo izgleda. Nameštaj sija, kuhinja blista, enterijer odiše neverovatnom svežinom. A onda, iz dana u dan, sve počinje polako da se menja. Čini vam se da koliko god da čistite, stan nikad nije dovoljno čist, zar ne?

Mnoge dame će ovo potvrditi, jer deca, kućni ljubimci nikada ne miruju. A ni pripadnici muške populacije. Lepo je kada se utoplite u fotelji i uz kocike uživate u omiljenoj seriji ili kada uz čips i pivo sa društvom navijate ispred malih ekrana za svoj omiljen klub. A onda, malo po mal oi nameštaj počinje da gubi onaj prvobitni sjaj. Sigurno se pitate koliko je efikasno ručno čišćenje nameštaja? Efikasno jeste, ali jedno je kada se vi bacite na posao, a drugo kada nameštaj odnesete u servis i prepustite profesionalcima da to obave umesto vas.

Stručnjaci savetuju da se makar jednom godišnje dubinski pere nameštaj, a od vaših ukućan i vas zavisi da li će potreba za pranjem nameštaja biti učestalija. U svakom slučaju, ako je došao taj trenutak, ako je vreme za čišćenje nameštaja, mi smo tu da vam pomognemo. Doduše, ne možemo da vas zamenimo u poslu, ali uz nekoliko naših saveta sigurno će vam čišćenje nameštaja mnogo lakše pasti. Krenimo redom.

Savet #1: Koristite kvalitetna sredstava za čišćenje nameštaja!

Pre samog pranja nameštaja, neophodo je da se pročita etiketa. Iako mnogi ni ne razmišljaju o tome, ipak pogledajte šta na etiketi piše, jer je jasno naznačeno na koji način određeni materijal sme da se čisti. Jedan sastojak sigurno imate u sovm domu i on će vam pomoći da svoj dvosed, trosed ili fotelju efikasno očistite. Reč je o sodi bikarboni. Pre nego što je nanesete na nameštaj, najpre proverite kako će materijal da reaguje.

Uglavnom većina tapaciranog nameštaja dobro reaguje na sodu bikarbonu, ali vi nemojte da rizikujete. Na deo fotelje u samom ćošku nanestite sodu bikarbonu i sačekajte da odstoji oko pola sata, pa je onda usisajte. Ukoliko vidite da je sa tkaninom sve u redu, nastavite dalje sa čišćenjem.

Pored sode bikarbone, pripremite microfiber krpu i usisivač sa dodatkom četke. Nakon što soda bikarbona odstoji pola stata, usisajte je i uklonite svu nataloženu prljavštinu. Međutim, ako su fleke duboko nataložene onda koristite sledeće sredstvo za čišćenje.

Savet #2: Napravite sami sredstvo za čišćenje namštaja!

Kada vidite da vam sama soda bikarbona ne pomaže pri čišćenju troseda onda pripremite jače sredstvo za uklanjanje fleka. Tako vam može poslužiti sledeći miks. U posudu sipajte ¾ šolje tople vode, ¼ šolje sirćeta i veliku kašiku deterdženta za pranje sudova. Međutim, ako čistite nameštaj koji je od sintetičkog tapacirunga, onda pomeštajte pola supine kažike deterdženta za sudove, šolju tople vode i pola šolje sirćeta. Obe mešavine možete da stavite u bocu sa raspršivačem i tako da ih nanesete na nameštaj.

U svakom slučaju, ako vam ni ove smese ne pomognu, onda je najbolje da čišćenje nameštaja prepustite stručnim licima. Na taj način nema muke, nema briga oko sredstava za čišćenje, jer u servisima znaju kako da nameštaju vrate stari sjaj!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *