Zašto ne treba odlagati odlazak kod zubara?

kodzubara

5Najčešće se lekarima postavlja pitanje kada je prekasno za odlazak kod zubara. Budimo iskreni, svako od nas je odlagao makar malo odlazak kod stomatologa. Neko odlaže posetu  lekaru sve dok ga zub ne zaboli, a ima i onih koji čekaju da ih bolovi potpuno izmuče, pa tek odlaze na pregled.Ima i onih koji godinama odlažu pregled kod zubara. Razlozi su različiti, ali mnogima je zajednički razlog strah od zubara. Da, da, strah  od zubara je jedan od najčešćih stahova sa kojima se ljudi bore.

Ako vam je na pameti cena stomatoloških usluga, onda bi trebalo znati da je mnogo gore kada se pregled odlaže i mnogo će vas više koštati zanemarivanje oralnog zdravlja nego da redovno odlazite na preglede.

Nakon određenog vremena vaši zubi kreću da mole za pomoć. Najpre počinjete da osećate, a zatim i sami vidite da nastaju određene mrlje i fleke po zubima koje vam stvaraju neprijatan osećaj. Naime, nakupljanje kamenca, naslage, zubobolja, krvarenje desni i reagovanje na toplo i hladno simptomi su koje ne smete zanemarivati. A da li je tada već kasno za odlazak ko zubara?

Šta kažu stručnjaci?

Nikada nije kasno da se lekaru obratite za pomoć. Koliko god da imate godina, bilo da idete redovno na pregled ili izbegavate odlaske na kontrolu, uvek postoji način da se pacijentu pomogne. Stručnjaci tvrde da i onda kada nemate zub u vilici, pomoć postoji. Na prvom mestu je oralno zdravlje pacijenta, a zatim i kvalitet života, a tek blistav osmeh!

Kada se odlučite da posetite stomatologa, onda bi trebalo da znate da za svaki problem može da se nađe rešenje koje će vama ići u korist. Da bi lekari dijagnostifikovali stanje u vilici, nephodno je snimanje zuba. Najčešće se traži snimak celokupne vilice, tačnije ortopan. Nemojte da vas upaši ako vam lekar zatraži snimak. Nema razloga za strah. Snimanje zuba traje pet do deset minuta, a na osnovu ovog snimka lekari znaju šta im je činiti.

Preventiva i dijagnoza za uspešno lečenje!

Bolesti desni, kvarenje zuba i drugi probem sa oralnim zdravljem mogu se sprečiti ukoliko se redvno posećuje stomatolog. U tim slučajevima pod kontrolom se drži stanje u vilici, a na vreme se mogu sprečiti moguće upale i drugi procesi na zubima, kao i bolesti i krvarenje desni. Nemojte odlagati pregled, jer sve što više odlažete posetu stomatologu, sebi pravite veće troškove, a najviše ugrožavate sopstveno oralno zdravlje.

Sve što vas interesuje trebalo bi da pitate, jer stomatolog je tu da otkloni sve vaše nedoumice i sumnje, a ujedno i da vam pomogne da se rešite strah od zubara. Nakon što se uspostavi dijagnoza, lečenje problema u vilici može da počne, a ako izaberete pouzdanog i stručnog lekara, onda razloga za brigu nema.

Ukoliko se već dugo dvoumite da posetite stomatološku ordinaciju, sada je pravi trenutak. Zakažite svoj pregled i rešite se bolova na vreme. Ne kaže se kod nas u narodu bolje sprečiti nego lečiti. Imajte to na umu sledeći put kada preskočite zakazani kontrolni pregled!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *