Zdravstveni benefiti vina

Vino je alkoholni napitak u koga je utkano mnogo boemskog i romantičnog. Ispijanje vina oduvek se povezuje sa umetnošću i sofisticiranim načinom života. Vino se ispija somelijerski, uživajući u njegovim mirisima i ukusima, ispija se uz hranu, a može biti i desertno. Ono je uvek povezano sa trenucima opuštanja ili makar pokušaja da se oslobodimo stresa. Oduvek mu pripisuju zdravstvene benefite po organizam – onda kada ga konzumiramo odmereno. Navodimo samo neke od načina na koje vino može da blagotvrodno deluje na organizam, kao i na načine na koje je potrebno da konzumirate ovaj magični napitak.

Šta je umerena konzumacija

Umerena konzumacija vina je ona koja deluje blagotvorno, a ne i štetno na organizam. Poželjan unos je onaj koji je u skladu sa ukupnom količinom telesne vode i nivoima želudačnih enzima. Dokazano je da žene apsorbuju alkohol brže od muškaraca i zbog toga se njima preporučuje i niži unos. Idalan dnevni unos vina je jedna čaša dnevno za žene, a dve čaše dnevno za muškarce. U ovim količinama vina ispoljavaju samo pozitivne efekte po organizam.

Zdravstveni benefiti crnog vina

Crno vino nosi titulu jednog od najzdravijih pića, što ne treba da čudi, jer je puno antioksidanata, a sadrži flavanoide i polifenole. Među polifenolima u njemu se nalazi i resveratol, koji se smatra aktivnim sastojkom u prevenciji raka. Veruje se da se u domaćim vinima može pronaći i veća koncentracija ovih sastojaka, a Srbija obiluje vinarijama koje prave odlična domaća vina. Osim toga, popularne beogradske kafane ponose se svojom ponudom odličnih domaćih vina. Smatra se da crno vino ima značajnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Povezuju ga i sa prevencijom demencije, usporavanjem procesa starenja i kontrolom hipertenzije. Crno vino pomaže i u smanjenju rizika od žučnog kamenca i kamenca u bubregu. Ukoliko imate alergiju, ispijanje crnog vina može biti korisno jer se smatra da ono povećava otpor na alergene. Iako kalorično,crno vino smanjuje LDL holesterol, čime ima moć da drži gojaznost pod kontrolom.

Zdravstveni benefiti belog vina

Belo vino sadrži veliku količinu minerala poput magnezijuma, kalcijuma, cinka, fosfora i gvožđa, neophodnih za različite funkcije našeg organizma. Među njegovim sastojcima su i riboflafin i niacin koji su zdravi izvori energije za naše telo. Na probavni sistem i na holesterol deluje slično kao i crno vino, a blagotvorno dejstvo je još bilje uzevši u obzir da je niže kalorično od crnog vina. Ono nas štiti od poremećaja srčanog ritma, a smatra se da je dobro čak i za prevenciju moždanog udara. Supstance tirozol i hidroksitrosol prisutne u njemu smatraju se bitnim za usporavanje rasta ćelija raka. Supstance koje s emogu naći u ovom napitku opuštaju nervni sistem pa se smatra da mogu pomoći u slučaju insomnije. Sigurno ste nekada primetili da postanete pomalo pospani posle jedne čaše vina – to je upravo zbog ovakvog efekta tog alkoholnog pića. Smatra se i da čaša belog vina za 30 procenata smanjuje rizik od dijabetesa tipa dva, a da antioksidanti u njemu povoljno utiču na pluća.

Poređenje dve vrste vina prema njihovim benefitima

Kožica na plodu je deo grožđa sa najviše zdravih sastojaka. Pri pripremi belog vina ona se uklanja, i zbog toga se uvek smatralo da je crno vino zdravije. Ipak, i pored odsustva kožice, belo vino ima puno toga da nam ponudi.  Iako sadrži nešto manje zdravih supstanci od crnog, smatra se da belo vino, osim što je niže kalorično, uvek sadrži i manje nečistoća od crnog vina i zbog toga ono ređe izaziva posledice poput mamurluka i glavobolje.

Vino je savršen način da napravimo spoj uživanja i očuvanja zdravlja. Njegove tajne znaju mnogi ljubitelji ovog napitka već vekovima, a savremena nauka potvrdila je sve benefite o kojima se dugo samo naslućivalo. Zbog toga, sledeći put kada odlučite da se prepustite ovom vidu uživanja, ne morate osećati grižu savesti, dokle god ste umereni u konzumaciji.

Аутор: admin

Kulturni radnik. Na stalnom putu samoobrazovanja!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *