Želite da studirate u inostranstvu? Austrija može biti dobar izbor

studiranje u inostranstvu

Bachelor ( osnovne strudije) ili master diplomu možete steći u Srbiji ali, naravno i u inostranstvu. Iako je komplikovano dobaviti svu neophodnu dokumentaciju i organizacija deluje iscrpljujuće, sve više mladih želi da studira u inostranstvu.

Motivacija se nalazi u odličnim programima, smerovima i praksi. U nastavku teksta vas upućujemo koje stavke je neophodno proći kako bi studirali van matične zemlje.

Upis studija

Upisni rokovi u Srbiji umeju da budu drastično drugačiji od onih u inostranstvu. Kod nas u Srbiji je prijava mahom mesec dana pre prijemnog. U inostranstvu je situacija potpuno drugačija. Fakulteti mogu organizovati upis studenata i po godinu dana unapred. Mogućnost finansiranja studija potiče i od stipendija, tada se upis vrši dosta ranije kako je potrebno proći više procedura i izvršiti selekciju među prijavljenim studentima.


Školarina

Školarine mogu biti osetno veće u inostranstvu, ali to nije pravilo. Okvirno za stanarinu odlazi blizu 250e. Školarina je do 1000e, a računica kada je u pitanju renta stana i svakodnevno troškovi, za mesec dana bi bilo poželjno izdvojiti između 800 i 900e. Strani studenti se najčešće odlučuju za studiranje u Beču, a na drugom mestu je Grac.

studiranje u becuDokumentacija

Svaki fakultet ima dobro organizovan sajt koji pruža gotovo sve neophodne informacije. Uglavnom prvi korak jeste dobijanje svih informacija od kojih dokumenata krenuti i koja su dodatno potrebna u zavisnosti of fakulteta do fakulteta. Nakon prosleđivanja potrebne dokumentacije fakultet vam šalje formulare koje je potrebno popuniti.

Zimski i letnji semestar

Prijava na fakultete je omogućena dvosemestralno. Postoji zimski i letnji semestar. Rok za upis u letnjem semestru je do 1. februara, a rok zimskog je 1. seprembar. Savetujemo vam da vam jedna od osnovnim informacija kada krenete da se zanimate za studiranje u inostranstvu je upravo rok upisa jer ima fakuletea u kojima je moguć upis isključivo za vreme zimskog semestra.

Priprema dokumentacije

Za početak je potrebno pribaviti svu dokumentaciju koju vam potražuje fakultet prilikom online prijave . Informacije možete dobiti tim putem ili se može poslati poštom. Biće vam potrebna lična dokumenta . Možete dostaviti ličnu kartu i/ili pasoš, dodatno je potrebno poslati dokaz o nacionalnoj pripadnosti. Postoje razlike u potrebnoj dokumentaciji u zavisnosti da li upisujete master ili osnovne studije. Za upis osnovnih studija vam je potrebna diploma o završenoj srednjoj školi, a za upis na master studije prilažete diplomu o završenim osnovnim visokim studijima.

Jezik

U Austriji je zvaniči i osnovni jezik nemački. Ukoliko imate odgovarajuće znanje možete se opredeliti da slušate nastavu na nemčkom jeziku. Potrebna vam je i diploma koja potvrđuje vaše znanje nemačkog jezika, minimum B2/2. Ova skala je potrebna za Beč. Za Grac vam je potreban nivo C, a za Leoben B1.Pruža se i druga mogućnost koja se ogleda u tome da studirate na engleskom jeziku .

Studentska viza

Svaka zemlja ima drugačije definisana pravila kada je boravišna viza u pitanju. Ukoliko državljanin Srbije posećuje Austriju u periodu koji je kraći od tri meseca, boravišna viza nije neophodna. Ukoliko je plan za putovanje zapravo strudiranje tada je potrebno pribaviti studentsku vizu. Druga moćućnost je i boravišna – D viza koja vam omogućava Austrija ili Srbija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *