СНЕЖНИ ПАКАО

Zimska idila
Zimska idila

Чак и много старији од мене не памте зиму овакву као што је ми сада имамо. Студен и мраз задржавао се ранијих година највише до недељу дана, али никада није Влада Републике Србије прогласила ванредну ситуацију због хладноће и снега који нас је тотално блокирао.

Небо се посвађало са Сунцем, има можда десетак дана, ветар немилосрдно струже кроз улице, а што се више иде ка вишим деловима града сусреће нас изенађујућа количина снега која мојим оком до сада није виђена у Врању. Наш град  је ових дана хладан, бео, статичан!

Зима је свима нама, све до сада, била велика радост. Једва би дочекали снег јер је умео да донесе много радости, без обзира на узраст.  Грудвање и санкање, скијање, одлазак у ски центар, где се на посебан начин ужива у снегу, лелујање пахуља уз испијање чаја, све су то дражи зиме.  А ова зима је изненадила баш! Одбројавамо сви дане до проласка овог леденог таласа, а сваки дан је као цело годишње доба, никако да прође.

Клинци су се обрадовали одлагању школе, непланираном распусту и то је једина радост која је задесила нашу земљу. А ми ћемо са кутијом соли још који дан излазити  из дворишта. Остаје нам да будемо стрпљиви и опрезни, да на најбољи начин организујемо своје време да нас не би краљица Зима још више блокирала.

Колико год Вам се чинило немогуће, изађите бар на десетак минута из куће и прошетајте, то ће бити  вид физичке активности који може бар мало унапредити ваше здравље. Наравно излазак напољу подразумева обавезну топлу и сигурну обућу, капу, рукавице, шал, јакну и  неизоставно слојевито одевање. Мислим да није неоходно да нагласим колико треба пазити при изласку и боравку напољу, јер пад уме да буде занимљив уколико је безазлен , али под оваквим условима то није случај.  Грипа  немамо зашто да се бојимо, сви бацили и вируси чекају мало ниже температуре да поведу своју битку.

Ево нам времена на претек да се посветимо себи и неким угодним стварима као што је слушање музике или прелиставање старих фото албума, по могућству са сликама са летовања – то некако  уме да угреје. Отворите теглу компота и уживајте у укусу полукуваног воћа, прија итекако, а и пуно је витамина. Велика количина топлог чаја или кувано вино у вечерњим сатима може повољно утицати на поправљање расположења и опуштање.

Погледајте неки  добар филм, по могућству у добром друштву. Боравак у кући ће нам бити пријатнији уколико завиримо у ормаре и извучемо старе добре плетене пуловере и „попке” које сигурна сам сви имамо. Без обзира на начин грејања, неће бити на одмет да навучемо на себе ове пратеће елементе локалног зимског „стајлинга“.

А кад отопли и кад низ улице нашег града крену да се сливају слапови воде, што ће бити нови изазов, смишљаћемо другачије стратегије преживљавања и сналажења, до тада пратите најтачнију прогнозу за 10 дана за Врање на линку:

http://www.tt-group.net/vremenska_prognoza/10-dana-vremenska-prognoza-Vranje.php

 уз шољу топлог чаја од нане поздравља Вас Ваша Ј.М.

Аутор: admin

Kulturni radnik. Na stalnom putu samoobrazovanja!

3 мишљења на „СНЕЖНИ ПАКАО“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *