У СУСРЕТ СЛАВИ

Sveti NikolaПриближава се крај године.  Још мало па ћемо закорачати у ново лето, које ће сасвим извесно донети нова узбуђења, радости и изазове… Једина ствар која у овом тренутку даје потврду да смо испунили готово све дане у текућој години је датум који доказује да Нова Година тек што није.  А општа атмосфера у граду, сложићете се и није нека новогодишња. По обичају улична декорација сигурно нас неће ни изненадити, ни одушевити, све је већ виђено, само ће се променити последње цифре у светиљкама које обележавају годину која долази.

Неколико дана пре дочека, већ постојеће светиљке ће заблинкати. Продавци честитики су некако утихнули. Ранијих година је на шеталишту у ово време било бучније, живахније. Наши суграђани и даље се са муком пробијају кроз шпалир тезги од летви и најлона, а као да им је свеједно да ли су они ту или их нема. Чини ми се да су изостале и декорације излога. Заиста нема потврде да смо дошли до празника који ће обележити улазак у следећу годину. Што је најгоре, а на шта ми не можемо утицати – нема снега. Време је ових дана свакакво, али зимско није никако.

Тренутно много више еуфорије и активности наши суграђани улажу у припрему славе која нам долази. Свети Никола је слава коју обележава велики број породица у Врању. Никољдан славе читаве фамилије, села, делови града… Готово да нема Врањанца који не слави или не иде на славу Свети Никола код некога.

Велика гужва се ових дана уочава по маркетима и продавницама. Домаћини који славе Светог Николу по сваку цену, у каквим год били материјалним условима, желе да што боље спреме трепезу како би угостили све који дођу у њихов дом на славу. Свети Никола пада у току Божићног поста, па је с тога трпеза посна. Рибе, сарме, пуњене паприке, лучени пасуљ, трљаница и још много ђаконија наћи ће место уз славски колач и свећу.  Уочи деветнаестог децембра такође се слави Свети Никола, као „заслава” или у народу позната као„ заслуг”.  На дан Светог Николе носи се славски колач у цркву где ће уз молитву бити пресечен.

Никољдан је празник посвећен Светом Николи, а обележава се 19. децембра у свим храмовима Српске православне цркве и у домовима православних верника. Сасвим је оправдана слика да је Свети Никола омиљени светац православаца јер његов живот и дела указују на снагу и моћ овог свеца.

Свети Никола је живео у 4. веку у граду Мира. При крштењу је добио име Николај, што у преводу значи победитељ народа. Духовном животу поучавао га је стриц Николај. Након смрти својих родитеља, продао је цело имање и новац је разделио сиротињи. Неко време је био свештеник у свом родном граду. Одликовао се милосрђем. Многи су сматрали да ће наследити свог стрица као епископ. Био је познат по томе што је тајно давао људима новац. У читавом хришћанству се поштује као светитељ и чудотворац. Свети Никола је заштитник морепловаца, трговаца, стрелаца, деце, свих путника и студената по целом хришћанском свету: на Истоку и на Западу. Заштитник је и државама Грчкој, Русији, Македонији. Свети Никола је у Србији, Црној Гори и Македонији најчешћа слава. Људи су га још за време његовог живота сматрали за светитеља.  Призивали су га у помоћ при болестима, некој несрећи или немоћи. Хришћани верују да се он свима одазивао и да је свима помагао, а да је из његовог лица сијала светлост. У старости се разболео и преминуо 6. децембра 343. године. Свети Никола се и слави тога дана, што је уствари 19. децембар по новом календару, па се овај дан обележава као помен светитељу.

Православни верници Светог Николу сматрају борцем за Христову веру. Светог Николу поштује читав хришћански свет. Слика каква се ових дана уочава у нашем граду, карактеристична је и за целу државу и све православне земље.
Свети Никола је једна од инспирација за Деда Мраза. Према предању, Никола је васкрсао троје деце, па се отуда слави као заштитник деце. Празнује се као дечији празник по католичким земљама Европе, нарочито у Немачкој, Холандији и Белгији, али и у Словенији и Хрватској и многим другим земљама света.

У циљу сећања на њега и за његово православље подигнуте су хиљаде цркава и манастира. У Врању црква Светог Николе задужбина је браће Балшића и налази се недалеко од Белог моста, метох је манастира Хиландара и помиње се у повељи краља Душана. Обновљена је почетком двехиљадитих. Много је података и чињеница које иду у прилог тврдњи да је Свети Никола омиљени светац и нај присутнија слава у нашим домовима. Свим суграђанима који славе славу Светог Николу желим да је дуго славе у великој срећи, здрављу и весељу, окружени онима које воле.
Јелена Маринковић

Аутор: admin

Kulturni radnik. Na stalnom putu samoobrazovanja!

5 мишљења на „У СУСРЕТ СЛАВИ“

  1. Slažem se u potpunosti da u gradu ne vlada praznična atmosfera. Hoću sneeeeeg 🙁 još malo pa će nova godina a snega nigde. Hvala ti Jelena na divnom tekstu. Svima onima koji slave Svetog Nikolu želim SREĆNU SLAVU 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *