Advokat za mobing

U današnje vreme se teško dolazi do posla, pa i kada se zaposlimo, zbog čiste egzistencije smo primorani da istrpimo mnoga kršenja zakona od strane poslodavca. Neretko to kršenje zakona spada u mobing. Šta je mobing? Kako se rešiti mobinga na poslu? Zašto angažovati advokata kada imate problema sa mobingom?

Šta je mobing?

Mobing je zlostavlljanje na poslu koje se vrši aktivno ili pasivno na pojedinca ili grupu, ponavlja se i dovodi do: 1) povrede dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta zaposlenog, 2) pogoršavanja uslova rada za zaposlenog, 3) narušavanja zdravlja ili položaja zaposlenog, 4) stvaranja straha ili neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja za zaposlenog, 5) navođenja na to da se zaposleni izoluje ili navede da, na ličnu inicijativu, raskine radni odnos. Zakonom je zabranjen svaki vid zlostavljanja na radu, u vezi sa radom, kao i svako podsticanje ili navođenje drugih da sprovode mobing.

Kako će vam advokat pomoći da prepoznate mobing?

Zlostavljajnje na radu zaposleni vrlo često ne umeju da prepoznaju, odnosno i ne znaju tačno šta se sve smatra mobingom i zato je neophodan advokat. Da bi se upustio u vaš slučaj advokat će se pre svega osloniti na: 1) Zakon o radu; 2) Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu; 3) Pravilnik o pravilima ponašanja poslodavaca i zaposlenih u vezi sa prevencijom i zaštitom od zlostavljanja na radu.

Zaposleni često prećutkuju mobing jer smatraju da je teško prikupiti dokaze. Kao posledica javlja se to da se mobing podnosi i dalje ili čak nezakonito ponašanje poslodavca natera zaposlenog da napusti posao bez ikakve naknade. Međutim, advokat će vam pojasniti kako samo ako postoji mogućnost, tj. verovatnoća da je do mobinga došlo, proceduru dokazivanja mora preuzeti poslodavac, tako što će dalje sopstvenim dokazima potvrđivati svoj demant.

Zatim, advokat će vas usmeriti i na to šta se sve može smatrati dokazima u vašem slučaju mobinga (izjave na sudu, svedočenja kolega, različita dokumentacija, SMS, Viber Whats Up poruke, mejlovi, …). Advokat će stručno i objektivno proceniti poziciju svog klijenta i objasniti mu kakve su njegove mogućnosti. Pošto parnice za mobing mogu biti vrlo stresne ili neprijatne, zbog suočavanja strana, vaš advokat će vas dobro usmeriti i pripremiti za sve što je potrebno da krajnji ishod procesa bude najbolji mogući.

Advokat će vas uputiti kako i kada da podignete tužbu za mobing

Najpre, procesi vezani za mobing se smatraju hitnim, pa sud u roku od 15 dana mora doneti odluku. Advokat će vam objasniti šta podizanjem tužbe za mobing možete da postignete – utvrđivanje pretrpljenog mobinga, zabranu daljeg ponašanja koje dovodi do vašeg zlostavljanja, način uklanjanja posledica izazvanih mobingom, naknadu za materijalnu i nematerijalnu štetu, …

Advokat će vas savetovati kako da podnesete tuzbu za mobing u roku od 6 meseci u odnosu na dan kada je izvršen mobing i kako da ukoliko ne budete zadovoljni izrečenom merom, u roku od 15 dana podnesete prigovor. Postoji mogućnost da sud odredi privremene mere (zabranu prilaska, zabranu pristupa oko mesta rada zaposlenog) kako bi sprečio dalje zlostavljanje. Advokat će vam pojasniti da se privremene mere određuju prema službenoj dužnosti ili na vaš predlog.

Ukoliko sumnjate da na poslu podnosite mobing, što pre angažujte advokata!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *