Belo vino za sjajan užitak uz obrok

belo vino uz veceru

Gotovo da nema čoveka koji ne uživa u čaši dobrog vina, bilo da se radi o nekoj svečanoj prilici, ili kod kuće, uz dobar film ili knjigu. Iskusni poznavaoci uglavnom imaju omiljeni ukus, kome se uvek vraćaju. Bilo da ste ljubitelj crnog, crvenog ili belog vina, najbitnije je da u njemu uživate umereno. Naše tržište nudi širok spektar raznih sorti svih vrsta vina, tako da je gotovo nemoguće da ne pronađete pravi ukus za sebe. Iako se često nalazi u senci crnog vina, belo vino svojim karakterističnim ukusom mami prave poznavaoce vina. 

Osvežavajući ukus prijatno rashlađenog vina savršen je dodatak dobroj večeri. To može biti neka pasta ili salata. Može biti lagano, ali postoje sorte koje daju prijatnu kiselu notu. Poreklo vodi iz Italije i Francuske, ali i Novog Zelanda i doline Nape, u kojima se uzgajaju najbolje sorte grožđa. Mogućnosti uživanja u ovom piću su neograničene, jer nude prefinjenu aromu i kvalitet. Na vama je samo da odaberete Sovinjon Blan, Rizling ili Šardone i prepustite se magičnim notama i ukusima iz savršenih boca.

Manje poznate činjenice 

Grožđe koje se koristi u proizvodnji vina treba da bude zelene ili žute boje. Međutim, neke vrste belog vina potiču od grožđa crne boje. Koža grožđa je ono što vino čini crnim, inače bi sva vina bila bele boje kada se ne bi koristila koža grožđa. Šampanjac koji se proizvodi u Francuskoj, i koji je bele boje, dobija se u velikoj meri od crnog grožđa sorti Pinot Meunier i Pinot Noir. Ukoliko vodite računa o unetim kalorijama, onda ćete se obradovati, jer vino bele boje sadrži manje kalorija od crnog vina. Jedna čaša vina bele boje, sa nižim procentom alokohola, sadrži maksimalno oko 140 kalorija, dok ćaša crnog vina sadrži u proseku oko 200 kalorija. Usled oksidacije, vino bele boje počinje da tamni i dobija braon boju.

Vino može izazvati mamurluk, zbog prisustva alkohola i tanina. Ako je za utehu, teži mamurluk nastaje nakon konzumacije crnog vina. Tanin igra najbitniju ulogu u sazrevanju grožđa i odgovoran je za strukturu samog vina. Vino, koje sadrži veliki procenat tanina će vam nakon konzumiranja dati osećaj suvih usta, dok su ona vina sa manje tanina nežnije strukture. Vina bele boje se drugačije fermentišu i zato imaju manje tanina, lakša su za konzumaciju i prilično dobro osvežavaju. Najbolja kombinacija kod vina bele boje je visoka kiselost sa nižim procentom alkohola, pa se tako belo grožđe bere veoma rano, zbog visoke kiselosti.

Idealna temperatura služenja i kombinacije sa hranom

Belo vino se skladišti i servira na nižim temperaturama, baš iz razloga visoke kiselosti. Na ovaj način se čuva jedinstven ukus vina. Sauvignon Blanc i Pinot Grigio, najviše dolaze do izražaja ohlađeni na temperaturi od 7-10 stepeni celzijusa, dok su Moscato i Chardonnaay najpogodniji za služenje, kada su ohlađeni na temperaturi od 10-15 stepeni celzijusa.

Ukoliko želite da vam se obrok slaže sa izabranim vinom bele boje, najbolje je da izaberete neki lagani obrok. To može biti neka salata, testenina ili morski plodovi. Ova vrsta vina odlično se kombinuje sa sirom, jer ova kombinacija predstavlja raj za nepca. Laganije vrste mesa, kao što su ćuretina i piletina, takođe se odlično slažu sa idealno ohlađenim vinom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *