Budite sam svoj majstor – postavljanje keramike i krečenje nije bauk

Svako ko je u poslednje vreme morao da potraži majstora za neki posao u kući, našao se na povelikoj muci. Ili su bili preskupi, ili nestručni, ili ih uopšte nije bilo moguće pronaći. Kažu da je od svih zanata, najteže naći keramičara, pa se za bilo kakve radove u kupatilu koji podrazumevaju postavljanje ili menjanje keramike treba na vreme pripremiti.

Pre svega, kupovina materijala, izbor keramike, lepak za keramiku i tako dalje, a sve to bi trebalo obaviti uz savet stručnjaka. Dobri majstori čekaju se i mesecima, tako da je renoviranje kupatila poduhvat koji mora na vreme valjano isplanirati. Naravno, ukoliko želite kvalitetno urađen posao i da ga ne platite papreno.Nešto je drugačije kada je krečenje u pitanju – standardno krečenje danas mnogi obavljaju samostalno. 

Keramičar i moler ili „uradi sam“

Svakako, jasno je da ništa ne može da zameni profesionalce, i da svaki zanat mora da podrazumeva i umešnost i iskustvo. Međutim, postoje situacije u kojima neke stvari čovek može uraditi sam, naravno uz prisustvo malo talenta, preciznsti i pomoći sa strane. Ono što je potrebno jeste volja, umeće u rukama u polju majstorije, dobar i kvalitetan materijal, naročito kvalitetne pločice i odgovarajući lepak za keramiku. Tutorijala je mnogo, na internetu naročito, pa valja istražiti i pronaći onaj najbolji pre nego što krenete sa poslom. Za krečenje takođe nije potrebno mnogo – valjak, četka, disperzija za krečenje i posao može da počne.

Neophodan materijal za kupatilo – pločice, lepak za keramiku i fug masa

Pre samog početka lepljenja keramike, neophodno je dobro pripremiti podlogu. Kada ona bude dovoljno suva i čista, premazuje se emulzijom koja omogućava da lepak za keramiku bolje prianja, kao i da se nepotroši mnogo lepka. Često se lepak za keramiku koristi i da se pod izravna ukoliko je osipa i kruni, i to tako što se napravi posebna elastična mešavina. Kada se napravi dobra podloga, planira se kako će se zalepiti pločice, odnosno da li će se lepiti bez razmaka ili sa razmakom za fug masu.

Dobra strana kada se odlučite za fuge jeste to što se lakše korijuju ukoliko ima nekih nedostataka. Za sam način i mogućnosti lepljenja, internet pruža pregršt opcija. U celu priču krenite sa kvalitetnim materijalom – pre svega pločice, lepak za keramiku i fug masa, uz dodatni alat bez kog je nemoguće izvesti posao kao što su libela, ravnjača, sunđer, čekić i tako dalje.

Valjak, četka, disperzija za krečenje i zidovi su vaši

Daleko da se potcenjuje umeće molera, ali krečenje je nešto što bi uz malo volje mogao svako uraditi, bar na onom osnovnom nivou (kada ima podloge, kada se zidovi kreče u belo, bez nekih dodatnih radova…). Disperzija za krečenje i sav drugi potreban materijal kupuju se u bilo kojoj farbari. Dobro je pripremiti prostorije i zaštititi nameštaj da bi se izbegao dodatni posao čišćenja i kako ne bi samo krečenje predugo trajalo.

Kada se zaštiti stolarija i nameštaj, potrebno je da se rastvori disperzija za krečenje i da se njome u tankom sloju premazuju zidovi. U nekim slučajevima potrebno je premazati i dva-tri puta, s tim da je jako važno da se svaki sloj dobro osuši. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *