Bušno Vranje

Bušno Vranje
Bušno Vranje

U meni duže vreme tinja misao kako da iskažem svoj bes i zapanjenost stanjem infrastrukture u našem gradu. Narodski rečeno šokirana sam svakodnevno, iznova i iznova, brojem i veličinim kratera po ulicama koje savladavam donekle uspešno primenjujući razne tehnike. Krećući se kao pešak ne mogu da hodam spokojno, jer skoro svakog trenutka vreba realana opasnost – rupa ili rupetina u asfaltu. Ne može se proći od rupa. Trotoari su pretvoreni u parking zonu, znači za kreatanje ponovo ostaju bušne ulice.

Građani Vranja duže vreme izloženi su svojevrsnom i svakodnevnom teroru. Vranju je potrebna hitna intervencija kako bi se izvršila sanacija ulica koje si u katastrofalnom stanju. Oštećujemo itekako i svoje automobilie. To je još jedan teret za već ugrožen kućni budžet. Vranjske ulice i lokalni seoski putevi izgledaju gore nego grad nakon NATO bombardovanja.

U izuzetno skupu taksu za registraciju vozila uključeni su troškovi za održavanje svih vrsta puteva, pa se ja pitam, gde se troše naše pare, da li na krpljenje? Koje opravdanje imaju nadležni za ovakvo neodgovorno ponašanje? Javno pitam svu tu gospodu zar oni nisu ugroženi, zar njima ne smeta truckanje, slalom i veleslalom da bi se stiglo do vitalnih objekata u gradu?

Jedna od rupa
Jedna od rupa

Ulice u gradu su bile ugrožene oduvek, a stanje se pogoršalo tokom zime koja je uticala da se rupe prošire i povećaju. Tokom zime su rupe bar bile pune snegom, a sad su prazne, duboke toliko da pogled kroz njih doseže u unutrašnjost zemlje. Prekopavanje ulica i trotoara zbog podzemnih instalacija je svakodnevna situacija.  Ulice nam izgledaju kao sirotinjska čerga – krpljene i prekrpljavane nebrojeno puta.

Ponekad mi se čini da je lakše savladati rupu u zakonu od rupa koje sam primorana da prelazim svakodnevno. Nema mogućnosti da se izbegnu, kreneš ulevo naiđeš na istu takvu na suprotnoj strani kolovoza. Svi znamo već napamet gde su, zaobilazimo ih mi građani, ali i oni koji su zaduženi za njih.

E sad, stanje se značajno menja s obzirom da nam se strahovito brzo približavaju izbori, pa se krpi i ,, kaldrmiše” (čitaj: rupe se pune kockama) istom brzinom. Preko noći se asfaltiraju ulice započete pre pola godine. To što su sada počeli da pune rupe ne znači da će našu dušu napuniti spokojstvom jer dugo smo se mi truckali predugo.

Jelena Marinković

Аутор: admin

Kulturni radnik. Na stalnom putu samoobrazovanja!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *