Čemu služe ručni cirkulari?

rucni cirkular

Na pomen cirkulara najveći deo prvo na šta pomisli jeste na metrenje drva i sečenje stabala.

Međutim, cirkulari su mnogo više od ove jednostavne primene, a posebno ručni cirkulari koji su pronašli primenu u brojnim poslovima, bilo da su deo industrije, profesionalnog ili hobi rada.

Stacionirani ili fiksni ciruklari imaju veću jačinu, snagu, pa se koriste u određenim radionicama, fabrikama, samoj industriji. Za razliku od njih, i ručni cirkulari su manje veličine, fleksibilniji za upravljanje, pa se mogu koristiti u brojnim situacijama kada je određen materijal potrebno obraditi. Pored svega toga, jedna od bitnih prednosti jeste i činjenica da se mogu jednostavno i lako nositi za rad na terenu, što kao opcija ne postoji kod stacioniranih modela ovog alata. 

Za šta se koriste ručni cirkulari?

Namena ručnih ciruklara jeste za obradu određenih materijala koje je potrebno seći pod određenim uglom, a to je najčešće drvo. Najšira primena se nalazi u obradi iverice, OSB ploče, medijapana, furnira, laminata, što ih u stvari i čini tako savršenim alatom, kako za profesionalce, tako i za hobiste ili veoma popularne uradi sam projekte. Među najčešćim odabirima i jednih i drugih se mogu videti Boch cirkulari, ali i ručni cirkulari drugih brendova. 

rucni cirkular

Jednostavni su za prenošenje, skladištenje, a najvažnije je zaštiti i cuvati alat od vlage i bilo kakvog izvora vode. Jednostavni su za rukovanje, što ih čini praktičnim u većini radionica. Ogromna prednost ovog alata jeste precizno sečenje pod bilo kojim uglom da je potreban, a iako se najčešće koriste za rezanje drveta, mogu se koristiti i za plastiku i metal. Ono što je bitno jeste videti da li samo uputstvo za upotrebu navodi mogućnost rezanja različitih materijala, kao i koji su to materijali, te prilikom same kupovine naglasiti za šta je potrebno koristiti ručni cirkular. 

Kako se koriste ručni cirkulari?

Najneophodnije u celom procesu rada jeste pratiti sve što uputstvo za rad govori. Pored toga, bitno je da imate kompletnu zaštitnu opremu, a to su najpre zaštitne naočare, maska za lice zbog prašine, kao i adekvatna obuća. Prosto u kojem se radi trebalo bi da bude sređen, uredan i bez suvišnih alata i materijala u okolini. Pored toga, dobro je nositi i zaštitini šlem, koji se takođe može nabaviti kao dodatni deo opreme, ali i zaštitne čepiće za uši, zbog same buke i čuvanja sluha, posebno kod profesionalaca koji često koriste ovu vrstu alata. Kada je motor u stanju mirovanja uvek uključite dugme za fiksiranje, a uz to je važno znati da se list za sečenje, odnosno list testere sme zakočiti isključivo bočnim pritiskanjem. 

Održavanje alata

Jedna od najvažnijih stavki ako želite da vaš alat uredno i dugo radi bez problema, bili to ručni cirkulari, bušilice, brusilice, uredno održavate sam alat. Pored toga, tu je i adekvatno i pravilno korišćenje.

Uvek pre rada proverite da li su svi pokretni delovi cirkulara uredni, da li postoji nešto što zapinje u radu, ili je nešto polomljeno, naprslo. Tek nakon takve provere započnite rad. Mašinu redovno čistite, posebno ako radite s materijalima koji stvaraju dosta prašine i nikada ne koristite cirkular za sečenje materijala za koje nije namenjen.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *