CNC tehnologija – brža, efikasnija i ekonomičnija proizvodnja

cnc

Pre nego što kompjuterski program započne kontrolu CNC mašina,ove mašine se sastoje od glodalica, struga i rutera, motora, kompjutera, drajvera i softverskog paketa. Danas se razlikuju CNC glodalice i strugovi i CNC ruteri.

Ruteri su manji i imaju lakšu konstrukciju, a služe za obradu i graviranje materijala koji su mekši. Oni se koriste ua ivericu, šper, medijapan i plastiku. Pošto su ove mašine veoma brze, one imaju manje gabarite i veliku brzinu, pa su odlične za manje proizvodnje i manje radionice.

CNC strugovi i glodalice su masivne i veoma teške mašine i služe za obradu laganih i teških metala, obradu drveta, glodanje i struganje. Najčešće se koriste u velikim proizvodnim pogonima i za masovnu serijsku proizvodnju.

Industrijska revolucija dovela je do automatizacije proizvodnje, bez obzira što se vlasnicima kapitala mnogo više isplatilo u tom doba da ulažu u ljude nego u razvoj novih i modernih mašina. Međutim, nisu tada bile problem samo investicije, već i određen nivo tehnološkog napretka, jer nije mogao svako da u svoju proizvodnju ubaci CNC tehnologiju.

Razlika između NC i CNC mašina

Pogona mašine u svom radu koriste jedan motor i oni predstavlja pogon za glavno vratilo, ali i za ostala vratila, dok CNC mašine imaju glavni motor koji služi za pokretanje glavnog vratila i posebni istosmerni motori služe za pomeranje po osama. Tastatura i ekran služe kao upravljačka jedinca za CNC mašine i one rade automatski zahvaljujućii programima koji se u kompjuteru zadaju. Ručno se upravlja NC mašinama ili pomoću ručica za upravljanje.

Zahvaljujući modernoj CNC tehnologiji posao je znatno olakša i više se isplati, jer se smanjuju rokovi potrebni za izradu proizvoda, smanjuju se i troškovi, a poveća se količina proizvoda koju je moguće napraviti u kraćem vremenskom periodu. Mogućnost greške svedena je na minimum, jer je reč o veoma preciznoj tehnologiji.

Kada započinje mašinska obrada metala?

U vreme industrijske revolucije postaje sve više aktuelna mašinska obrada metala. Davne 1775. Godine se u Engleskoj pojjavljuje prva mašina koja se upotrebljava za obradu cilindara kod parnih mašina. Džon Vilkinson je inovator koji je ove mašine osmislio. Eli Vitni u Americi 1818. Godine izrađuje glodalicu koja je služila za proizvodnju pušaka koje su se koristile u državne svrhe. Osovina mašine koju je Vitni osmislio prvo je bila horizontalna, a onda je postala vertikalna, pa je bilo izvodljivo obrađivati materijal i u X, Y i Z osama.

Glodalica sa tri ose bila predtavljena tek 1952. godine, a njomse elektromehanički upravljalo.. imala je bušenu traku i od tada se koristi naziv numeričko upravljanje. Uglavnom je većina numeričkih mašina koristila papirnu, kodiranu traku koja je služila da bi se informacije prenosile, a zahvaljujući ovim trakama mašine su mogle da ponavljaju proizvodnju jednog dela onoliko puta koliko je to bilo neophodno.

Numeričke mašine su podizale malu proizvodnju na viši nivo. Za njihov rad korišćeno je automatsko upravljanje tehnološkim i geometrijskim informacijama, a za kratko vreme dostizap se visok nivo fleksibilnosti i ekonomičnosti. Tokom pedesetih godina prošlog veka najvažnija tehološka aktivnost bilo je razvijanje tehnologije numeričkog upravljanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *