Da li je bolje dojenje ili dohrana za bebe?

Posebno mlađe mame brinu da li je bolje da budu fokusirane samo na dojenje ili je ipak veštačko mleko za bebe bolja varijanta. 

One koje zastupaju prvu teoriju će vam reći da je definitivno dojenje bolja opcija, zato što ne morate da brinete da li je dohrana za bebe odgovarajuća, da li ste pripremili mleko, zagrejali flašicu i slično. Jednostavno, potrebno je samo da budete uz svoju bebu i da joj u određenom trenutku dajete da ručka. 

Međutim, ima i onih mama, koje smatraju da je to ipak lošija opcija, zato što uvek mora da bude dostupna svom detetu, a jednostavno to ne može iz nekog razloga. 

Istina je uvek negde između 

Nije neuobičajeno da zapravo istina nije ni sa jedne ni sa druge strane. Da budemo precizni, mnogi današnji stručnjaci se i te kako zalažu za to da majke doje svoje bebe do određenog uzrasta. U tom smislu na području naše zemlje u julu 2018. godine jeste doneta zvanična Uredba o Nacionalnom programu podrške dojenju. Prema njoj je, pored ostalog vrlo jasno definisano da se bebe u prvim danima života mogu samo dojiti, odnosno da neće biti korišćeno veštačko mleko za bebe. 

Sve to se odnosi na većinu beba i majki, mada postoje slučajevi kada je moguće da dohrana za bebe bude korišćena već od prvog momenta. Naime, ako iz nekog razloga to nije moguće, odnosno ako postoje određene medicinske indikacije, već u prvim danima života, biće korišćeno odgovarajuće adaptirano mleko za bebe. Sa druge strane, svakoj porodilji je dato pravo da lično izabere da li želi da doji svoju bebu ili ne. Pa ako se bude dogodilo da ona jednostavno odluči da to ne želi, dohrana za bebe će biti data već u toku prvih dana života. 

Ako se bude dogodilo da recimo majka rodi dve ili tri bebe, prosto neće možda uspeti da ih podoji sve u istom trenutku, tada može eventualno da uvede veštačko mleko za bebe. Takođe, ako majka vrlo brzo posle porođaja mora da se vrati na posao, isto može da bude uvedena dohrana za bebe. Ipak, mnogo je važnije napomenuti to da se formula za bebe uvodi u principu ako u toku prvih dana po rođenju beba gubi na kilaži, a obično je to više od 10% od njene težine. Naravno ako pedijatar bude primetio da beba gubi na težini, gotovo je izvesno da će majci preporučiti određeni proizvod. 

Svakako da gotovo svi stručnjaci zastupaju mišljenje da je dojenje nezamenljivo. Ranije kada nije postojala dohrana za bebe, sve je bilo mnogo jednostavnije. Međutim, danas postoje brojni proizvodi, koji u velikoj meri olakšavaju i majkama i bebama celokupan proces ishrane makar u prvim danima života. 

Primera radi, ako iz nekog razloga majka mora da se od bebe razdvoji, jasno je da je dohrana idealna. 

Ali, vrlo je važno da proizvod bude pažljivo odabran, te da bude korišćen isključivo po preporuci pedijatra. 

Veštačko mleko za bebe sa dodatkom gvožđa u većini slučajeva preporučuje tokom prve godine bebinog života. Naravno da na tržištu postoje i drugačiji proizvodi te vrste, ali svakako ne bi trebalo početi sa njihovom njihovim korišćenjem bez preporuke stručnog lica. 

Čak i ukoliko majka, koja želi samo da doji bebu, primeti da ima slabije mleka, odnosno da toliko mleka koliko ona ima ne može zadovoljiti potrebe bebe, svakako je dobro da se javi nadležnom pedijatru i da od njega zatraži savet da li je potrebna dohrana za bebe ili ne. 

Pažljivo uvoditi dohranu 

Ukoliko dođe do toga da pedijatar smatra da je potrebno uvesti veštačko mleko za bebe, on će i preporučiti majci kako bi to trebalo da učini. Isto tako je vrlo verovatno da će preporučiti i proizvod za koji smatra da je odgovarajući za tu bebu. 

Da bi majka mogla nesmetano da nastavi da doji bebu, pedijatri mahom preporučuju da dohrana za bebe bude korišćena jednom do dva puta u toku jedne sedmice. 

Takvom dinamikom korišćenje veštačkog mleka ne bi trebalo da ugrozi produkciju majčinog mleka. 

Međutim ako to bude bilo češće, ovako se može dogoditi da se produkcija majčinog mleka smanji. Iz tog razloga se podrazumeva da će pedijatar ne samo preporučiti odgovarajući proizvod za korišćenje, nego i uputiti porodilju u to na koji način bi dohrana za bebe trebalo pravilno da bude korišćena. 

Svakako je idealno, naravno ako je moguće, da beba isključivo koristi majčino mleko u toku prvih mesec dana po rođenju. Međutim, čak i kada to nije moguće, naročito je važno da veštačko mleko za bebe bude korišćeno na odgovarajući način, odnosno onako kako to bebin pedijatar bude preporučio. 

Samim tim što se radi o nečemu sa čime beba nije imala dodira pre toga, može doći i do određenih reakcija. U većini slučajeva su te reakcije prolaznog karaktera, ali svakako treba reagovati ukoliko majka primeti da beba ima problema sa dijarejom ili gasovima, odnosno ako ima osip na telu ili povraća. Isto tako, poznato je da ako bebu nešto muči, ona obično bude nervoznija i više plače, pa i to može biti jedan od pokazatelja da odabrana dohrana za bebe njoj ne odgovara. U toj situaciji je vrlo važno kontaktirati pedijatra i od njega zatražiti savet o tome koji eventualno proizvod bi možda trebalo koristiti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *