Da li vam treba multifunkcionalni štampač?

zbrka sa kablovima

Mnogi u industriji štampača su shvatili da običan štampač nekad nije dovoljan.

Ljudima je potreban i faks, i skener, i mašina za fotokopiranje, pa jednostavno nije praktično upotrebljavati više uređaja da bi se obavio jedan bitan posao.

Kako moderno vreme svu tehnologiju pretvara u multipraktike, to nije zaobišlo ni štampače.

Multifunkcionalni štampači su oni koji objedinjuju više funkcija u jednom uređaju.

Zgodni su za kancelarije jer smanjuju vreme provedeno u sređivanju dokumenata, štede novac, ali dobra su i kućna opcija jer imate mogućnost korišćenja više funkcija u okviru samo jednog uređaja, pa tako ekonomičnije koristite prostor vašeg doma.

 

„Sve u jednom“ štampači

Multifunkcionalni štampači poznati su i kao AIO (all-in-one) štampači. Svi oni kopiraju, skeniraju, fotokoporaju i šalju faksove. Proizvođači štampača nude veliki izbor multifunkcionalnih, bilo da su inkdžet ili laserski.

Mogu se naći u svakom cenovnom rangu, počevši od 100 dolara, pa do basnoslovnih suma. Ukoliko često koristite neke od pomenutih funkcija, „sve u jednom“ štampači mogu mnogo da vam olakšaju život. Naravno, ukoliko ih niste nikada pre koristili i niste upoznati sa njihovim načinom rada, ne možete ni odlučiti da li su multifunkcionalni štampači zaista potrebni i korisni.

 

U zavisnosti od odgovora na sledeća pitanja, moći ćete da se odlučite ili ne odlučite za kupovinu jednog multifunkcionalca.

 

Da li vam multifunkcionalni štampač treba u kancelariji ili u kući?

Ovakvi štampači se upravo i najlakše kategorizuju uz pomoć namene – da li je za kancelariju, kuću ili možda za oboje. Oni koji traže dobar multifunkcionalni štampač koji će koristiti u kući, verovatno to žele i zbog izrade fotografije. Ukoliko je to slučaj, najbolji izbor su inkdžet multifunkcionalni štampači jer oni obezbeđuju najbolji kvalitet izrađenih fotografija.

Konica Minolta
Konica Minolta

Za profesionalne fotografe postoje posebni multifunkcionalni štampači koji štampaju sa bilo kog izvora – memorijske kartice, kamera, slajdova, filmova. Takvi posebni štampači za fotografe mogu da skeniraju slajdove i delove fotografskog filma, što ne mogu sve vrste multifuncionalnih štampača.

Pogledajte ponudu na sajtu Originalgrupa.com.

Treba obratiti pažnju i na kvalitet skeniranja određenog štampača – za skeniranje fotografija ipak je potreban kvalitetniji uređaj od onog čiji je zadatak da skenira samo jednobojne dokumente.

Ukoliko je multifunkcionalni štampač potreban u kancelariji, onda više pažnje treba obratiti na to kako štampač obrađuje tekst u odnosu na to kako obrađuje fotografije. U tom slučaju, bolji izbor su laserski multifuncionalni štampači.

Takvi štampači moraju da imaju funkciju faksa, da skeniraju, kopiraju, pa i da šalju imejlom važna dokumenta. Biti frilenser danas podrazumeva da je vaša kuća i vaša kancelarija i vaš dom. U kući morate imate potrebne uređaje za obavljanje posla. U zavisnosti od posla koji obavljate od kuće, štampači mogu da budu itekako potrebni što znači da oni treba da zadovolje kacelarijske ali i kućne potrebe. Tada je možda najbolji izbor inkdžet multifunkcionalni štampač, ali onaj koji poseduje i kancelarijske funkcije, poput faksa, skeniranja i fotokopiranja.

 

Koje funkcije i karakteristike štampača vam trebaju?

Iako uglavnom svi multifunkcionalni štampači kopiraju, skeniraju, fotokoporaju i šalju faksove, postoje određene začkoljice. Naime, neke vrste ovih „sve u jednom“ štampača mogu da skeniraju samo preko USB-a. Ukoliko tražite štampač sa kojim se možete povezati preko interneta, obratite pažnju da upravo tu funkciju štampač i poseduje. Ukoliko ne planirate da kopirate samo uz pomoć kompjutera i ovih štampača, treba proveriti koje još opcije povezivanja nudi određeni model.

Faks može da bude ograničen samo na štampač, u smislu da ne možete koristiti kompjuter prilikom slanja faksa, nego se morate služiti samo opcijama koje štampač nudi. Takođe, ima multifunkcionalnih štampača koji mogu da skeniraju više dokumenta odjednom, koji mogu da skeniraju obe strane dokumenta istovremeno, i tako dalje. Dakle, treba jasno odrediti koje funkcije želite da obavlja vaš multipraktik i da se obavestite da li izabrani model stvarno može da obavi sve što želite.

 

Na šta još treba obratiti pažnju?

Ukoliko sami želite da štampate svoj marketinški materijal, odlučite se za multifunkcionialni štampač u boji i tako uštedite novac. Mora se priznati da multifunkcionalni štampači ipak zauizimaju više mesta od običnih štampača, pa treba proveriti koliko tačno imate mesta za jedan ovakav poseban štampač. Povezanost sa uređajima preko Wi-Fi mreže danas je uobičajena, ali neki modeli multifunkcionalnih štampača ipak nemaju ovu opciju. Odlučite se za onaj koji ima, skratiće vreme obavljanja posla. Prilikom kupovanja multifunkcionalnog štampača uvek treba imati na umu koliko će novca i vremena on uštedeti, ali ipak i biti u skladu sa određenim budžetom.

Nakon što prođete kroz ova pitanja i začkoljice u vezi multifunkcionalnih štampača, trebalo bi da možete da odlučite da li vam jedan treba i kako da izaberete model koji će najbolje odgovoriti na vaše zahteve.

Treba biti u potrazi za najboljim miksom funkcija, bilo da vam je ovakav specijalni štampač potreban u kući ili kancelariji. Uglavnom, opšte karakteristike multifunkcionalnog štampača su: zauzima manje mesta od nekoliko uređaja koji bi obavljali njegove funkcije, praktično je i korisno sve što treba završiti na jednom uređaju, tako se štedi novac i vreme, jer kupovina jednog digitalnog štampača može da bude jeftinija od kupovine nekoliko uređaja. Inkdžet je bolji izbor za štampanje fotografija, a laserski štampač je bolji za štampanje dokumenata.

Naravno, treba obratiti pažnju na uslove servisa i svu dodatnu podršku ako imate veliki kapacitet štampe: http://www.originalgrupa.com/podrska.

Multifunkcionalni štampači su moderni odgovor na poslovne zahteve. Jedan uređaj koji obavlja sve što je potrebno u kancelariji svakako može da bude pravo olakšanje. Ukoliko ste u potrazi za uređajem koji može da vas spase neproduktivnog vremena provedenog pored raznoraznih uređaja za obradu dokumenata i fotografija, onda su multifunkcionalni štampači prava stvar. Samo treba obratiti pažnju na to šta tačno želite, da biste pronašli miks funkcija koji vam najviše odgovara.

Аутор: admin

Kulturni radnik. Na stalnom putu samoobrazovanja!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *