Efikasne toplotne pumpe koje koriste prirodne izvore energije

Podzemne vode, vazduh i geotermalna enrgija su tri prirodna i neograničena izvora energije koja se koriste za rad toplotnih pumpi. Ovaj sistem za grejanje koristi toplotu iz spoljneg okruženja  za zagrevanje unutrašnjosti objekata. U odnosu na izvor toplote koji koriste toplotne pumpe se dele na:

– toplotne pumpe zemlja-voda

– toplotne pumpe voda-voda

toplotne pumpe vazduh-voda

One su koforan sistem za svaku kuću, ne postoje pripreme oko goriva, loženje, čišćenje, odlaganje otpada, itd. Kod korišćenja toplotnih pumpi sezona grejanja počinje kada vi to odlučite i isto tako se i završava, a plaćanje se vrši prema količini potrošene elktrične energije.

Toplotne pumpe vema povoljno i efikasno greju uz pomoć podnog grejanja ili uz pomoć sistema radijatorskog grejanja u objektu. One se ne koriste samo za grejanje već i za hlađenje objekata.

Prednosti toplotnih pumpi

Toplotne pumpe se svrstavaju u energetski efikasna rešenja  koja dugoročno smanjuju potrošnju energije, smanjuju emisiju štetnih gasova u okruženju i utiču na smanjenje troškova za račune prilikom potrošnje električne energije.

Toplotne pumpe su bezbedan sistem jer ne može da dođe do povreda i opekotina, bezbedne su za ukućane, pogotovo za decu ili za kućne ljubimce. Vrlo se lako održavaju, rade automatski i lake su za rukovanje.  Preventivno mogu da se provere svi detalji rada pumpe dva puta godišnje. Ukoliko ima eventualno nekih nepravilnosti najbolje je pozvati stručno lice da proveri njenu ispravnost.

Toplotne pumpe na jednostavan i brz način izvlače energiju iz jednog okruženja i predaju ga drugom. Pri svom radu one smanjuju emisiju ugljenika u vazduh.  Prednost im je ta što daju mogućnost grejanja i hlađenja pomoću jednog uređaja.

Princip rada toplotnih pumpi

Toplotna pumpa radi tako što koristi energiju okoline, kako bi u isparivaču ispario freon kao jedan poseban fluid koji se nalazi u samom uređaju. Isparen freon ulazi u kompresor koji sabija freon čime se povećava pritisak i samim tim temperatura. Vrela para freona pomoću izmenjivača toplote zagreva vodu u sistemu grejanja. Dok greje vodu, para freona se kondezuje i pretvara u tečnost kojoj se preko posebnog elementa obara pritisak i proces kreće ponovo. Toplotna pumpa koristi električnu energiju za pokretanje kompresora.

Njihov način funkcionisanja se često poredi sa radom frižidera, samo obrnuto. Toplotne pumpe koriste toplu stranu pri radu, a frižideri hladnu stranu. Toplotna pumpa uzima toplotu iz okruženja i pumpa je na visoku temperaturu, a zatim toplotu predaje sistemu za grejanje.

Koeficijent grejanja i isplativost toplotnih pumpi

Koeficijent grejanja ili COP(COP = Coefficient of Performance) se izračunava kao odnos uložene energije, tj. potrošene električne struje i dobijene toplotne energije. Vlasnici toplotnih pumpi pri radu ovog sistema plaćaju struju za pokretanje kompresora. Za 1 kWh električne energije se dobija i do 5kWh toplote, što znači da COP iznosi 5. Toplotne pumpe su pametna investicija gledano dugoročno. Za njihovu instalaciju je potrebno izdvojiti sredstva ali se na duže staze znatno oseća ušteda prilikom plaćanja računa za struju.

Od ukupno 100 % toplotne energije koja se koristi za grejanje instalacija, oko 80% se uzima od besplatnih izvora energije iz okruženja, a oko 20 % energije se obezbeđuje u obliku električne energije.

Kao još jedno zanimljivo rešenje kod korišćenja toplotnih pumpi je i njihovo kombinovanje sa solarnim kolektorima. U tom slučaju su računi za struju priliko korišćenja toplotne pumpe za grejanje ili hlađenje zaista minimalni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *